avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... oficiere casatorie sambata ori duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

oficiere casatorie sambata ori duminica

Poate primarul sa oblige legal ofiterii de stare civila delegati sa lucreze sambata, duminica ori in zilele de sarbatori legale, zile care prin lege sunt declarate a fi zile libere?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 13:24, 24 Noiembrie 2016
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea. (art.3 alin.3 C.mun.)
Intrebarea mea era cu totul alta.
In anuntul de concurs pentru ocuparea functiei de inspector stare civila nu au fost puse conditiile de obligare a salariatului sa vina sambata ori duminica la serviciu. Conform art.120 din Codul muncii munca suplimentara se refera la munca efectuata peste orele de program de luni pana vineri, nicidecum la munca suplimentara in zilele de sambata ori duminica. In acest context, consider ca ofiterul de stare civila nu are obligatia de a veni la serviciu, daca acesta nu doreste.
Tot la art.120 se prevede ca
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art 4 din Codul muncii defineste termenul de forta majora>
d) în caz de forţă majoră, respectiv în caz de război, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundaţii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte şi, în general, în toate circumstanţele care pun în pericol viaţa sau condiţiile normale de existenţă ale ansamblului populaţiei ori ale unei părţi a acesteia.
In acest context tinand cont de faptul ca a oficia o casatorie nu poate fi asociata nicidecum cu un caz de forta majora, poate fi salariatul obligat sa vina la serviciu si duminica ori in ziua de Craciun? Mi se pare lipsit de bun simt sa-i cerem omului sa renunte la o cariera in domeniul starii civile pe considerentul ca nu vrea sa vina sambata ori duminica la serviciu. Poate functionarul sa dea primarul in judecata daca acesta din urma il schimba din functie pe acest considerent? Poate primarul sa oblige legal ofiterii de stare civila delegati sa lucreze sambata, duminica ori in zilele de sarbatori legale, zile care prin lege sunt declarate a fi zile libere?
Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2016
Justitiarul711, utilizator
Tinand cont de cele relatate mai sus, seful are obligatia de a instiinta in scris functionarul public cu privire la faptul ca acesta trebuie sa vina in weekend la serviciu? Daca functionarul public refuza poate fi sanctionat? La acordarea orelor libere nu se tine cont de faptul ca functionarul merge la serviciu in timpul liber, pe banii lui, ca trebuie sa mearga 2 zile cate 4 ore pentru a primi o singura zi de liber, etc. Ce motivatie ar avea functionarul pentru a accepta? Este altcineva stapan pe timpul liber al functionarului public?
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2016
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ofiterul de stare civila este obligat sa oficializeze sambata cununii? anda4uu anda4uu buna seara!am si eu o intrebare...este normal sa nu se faca cununii civile sambata,in conditiile in care la alte primarii de sector se fac si pe usa starii ... (vezi toată discuția)
Abuz de putere! Mona121 Mona121 Acum cateva zile am vrut sa fac declaratia pentru casatorie. Avand domiciliul in alta localitate decat unde trebuia sa se citeasca starea civila a trebuit sa ... (vezi toată discuția)
O mare problema cu angajatorul Gabrynyel86 Gabrynyel86 Sunt sofer profesionist si lucrez la o firma pe comunitate care are sediu in romania!legal se face săptămânal pauza de 45 de ore.de cand lucrez la ei de un ... (vezi toată discuția)