Sunt sofer profesionist si lucrez la o firma pe comunitate care are sediu in romania!legal se face săptămânal pauza de 45 de ore.de cand lucrez la ei de un an am facut doar de câteva ori pauza de 45 de ore.acum ne pun sa scoatem cardurile afara si nici măcar pauza zilnică nu ne lasa sa o mai facem.acea pauză de 9 ore zilnică pe care trebuie sa o luam.am înregistrare cand imi zice dispecerul sa scot cardurile si sa facem pauza de 9 ore pe scaune in timp ce masina o las am in service.daca ii dau in judecata rezolv ceva?
Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Art. 4 C.mun.
(1) Munca forţată este interzisă.
(2) Termenul muncă forţată desemnează orice muncă sau serviciu impus unei persoane sub ameninţare ori pentru care persoana nu şi-a exprimat consimţământul în mod liber.
(3) Nu constituie muncă forţată munca sau activitatea impusă de autorităţile publice:
a) în temeiul legii privind serviciul militar obligatoriu;
b) pentru îndeplinirea obligaţiilor civice stabilite prin lege;
c) în baza unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în condiţiile legii;
d) în caz de forţă majoră, respectiv în caz de război, catastrofe sau pericol de catastrofe precum: incendii, inundaţii, cutremure, epidemii sau epizootii violente, invazii de animale sau insecte şi, în general, în toate circumstanţele care pun în pericol viaţa sau condiţiile normale de existenţă ale ansamblului populaţiei ori ale unei părţi a acesteia.
Totusi fiind sofer si conducând un camion de mare tonaj si fiind neodihnit poate fi un pericol atat pentru mine cat si pentru ceilalti participanți în trafic.programul soferilor profesionisti este ft strict.daca nu fac cum.vor ei trebuie sa suport consecinte fiind sa.ma dea afara sau sa ma facă sa plec de buna voie...