Daca sunteti angajat cu contract de munca,atunci mergeti in in stanta pentru a rezolva acest conflict de munca.
Conflictele de munca se judeca in regim de urgenta si sunt scutite de taxa de timbru.
Este bine sa angajati un avocat.
Aveti posibilitatea formularii unor cereri de chemare in judecata avand ca obiect obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante, actualizate cu indicele de inflatie si dobanda legala. In plus puteti solicita daune morale, zile de concediu neefectuat , daca este cazul.
Prescriptia nu a operat, intrucat aceasta este de 3 ani, iar dvoastra spuneti ca ati lucrat la acea societate in ultimii 2 ani.
Instanta competenta este Tribunalul de la domiciliul reclamatilor, iar cererea este scutita de taxa de timbru.
In fond nu este necesar sa fiti asistati de avocat, insa este recomandabil totusi sa luati legatura cu un avocat, intrucat, potrivit noului cod de procedura civila, anterior infatisarii in fata instantei exista perioada de regularizare, cand exista riscul anularii cererilor formulate, din cauza neindeplinirii solicitarilor instantei in termenul indicat (fapt ce va obliga sa o luati de la capat).
Multumesc pentru raspunsurile rapide. Nu prea inteleg treaba cu termenul de prescriptie... Iata ultimul mesaj primit de la managerul firmei respective:
"Termenul de gratie pentru efectuarea platilor restante este 28 iulie 2014, cand expira perioada de 9luni (270 zile mai precis) dupa incetarea proiectului; adica acesta este termenul maxim pana la care firma trebuie sa faca platile restante, daca doreste sa-si recupereze banii din fondurile europene.
Nu suna prea academic, dar as zice ca daca tot ati asteptat pana acum, sa mai aveti putina rabdare, inca 1 luna aproximativ, sau poate mai putin. Ar fi chiar stupid ca dumneavoastra sa deschideti o actiune judecatoreasca si intre timp sa vi se faca plata.
Firma are aceasta intentie,( in ciuda faptului ca nu s-a incasat de la AMPOSDRU cererea de rambursare depusa care are chiar si bun de plata OIPOSDRU), de a efectua platile restante cat mai curand pentru a le putea recupera prin ultima cerere de rambursare care se va depune in cursul lunii Iulie."
Proiectele POSDRU au alte termene de precripitie decat cele obisnuite?
De asemenea, mesaje de acest gen cu "va vom plati luna viitoare" sau cu "platile s-au deblocat, dar mai aveti rabdare o luna-doua" am primit nenumarate, si pe mail, si pe platforma de lucru, de aceea am inceput sa ne gandim serios sa mergem in instanta. Dat fiind ca 28 iulie pica intr-o luni, banuiesc ca este recomandabil sa deschidem actiunea in saptamana premergatoare...
Actiunea in instanta nu are nicio legatura cu termenele mentionate de dvs.
Potrivot art.171 alin.1 C.mun., dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
Termenul de 3 ani incepe sa curga de la data de cand trebuia sa va achite salariile.
Managerul firmei vorbeste despre data de 28.iulie ca fiind data pana la care firma trebuie sa faca platile restante. Acesta nu este termen de prescriptie, ci termen maxim pana la care firma angajatoare trebuie sa isi execute obligatiile.
Abia de la acea data, incepe sa curga termenul de prescriptie de 3 ani pt. ultimile salarii. In functie de data la care trebuiau platite salariile in fiecare luna, pt. fiecare salariu restant curge un termen de prescriptie de 3 ani diferit.
Luati legatura cu un avocat pt. a primi lamuriri suplimentare.