avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... temei legal
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

temei legal

avand in vedere abrogarea art. 893 c. com., care este in prezent temeiul legal in baza caruia poate fi calificat un litigiu intre doua societati comerciale ca fiind litigiu civil sau comercial?
Cel mai recent răspuns: dorufr , utilizator 08:50, 12 Iulie 2005
calificarea unui litigiu ca fiind civil sau comercial se face in functie de obiectul acestuia. Determinarea naturii comerciale se face conform disp. art. 3 si urm. a Codului Comercial, inca in vigoare.
multumesc pentru raspuns!

daca insa, temeiul legal al unei actiuni in instanta ar fi rasp civ delictuala (am in vedere aici, in special, art. 998-999 si art. 1000 alin. 3 c. civ.), litigiul ar fi civil sau comercial? (ma refer tot la un litigiu intre 2 soc. com.)
998 si urm reprezinta temeiul de drept al raspunderii si nu are legetura cu calitatea litigiului (dreptul civil reprezinta drept comun pentru alte materii). In speta litigiul este comercial datorita calitatii de comerciant a partilor implicate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura concilierii ContSters47264 ContSters47264 conciliera 720 indice 1 Trebuie facuta concilierea in cazul in care dau in judecata un asigurator, intemeiat pe imprejurarea ca refuza sa ma despagubeasca? (vezi toată discuția)
Prejudiciu sm23 sm23 sa-mi spuna si mie cineva in ce lege, articol, este scris ca in situatia in care se creaza un prejudiciu unei societatii, cei care au provocat respectivul ... (vezi toată discuția)
Rasp civ delictuala??? un transportator imi aduce niste utilaje in port; in contractul cu acesta scrie ca transportatorul nu raspunde de eventualele daune ce s-ar produce la ... (vezi toată discuția)