Buna ziua,
3 frati au mostenit 3 loturi de teren arabil, fiecare lot in suprafata de 1,5ha, iar titlul de proprietate este pe numele celor 3 frati (nu s-a facut partajul).
De asemenea, loturile de pamant nu au cadastru si nici intabulare.
Acum mai multi ani, unul dintre frati a vandut fara acte lotul sau de pamant, iar restul terenului este in prezent dat in arenda unei asociatii, al carei proprietar si-a exprimat intentia de a cumpara terenul respectiv.
La o prima discutie cu potentialul cumparator, acesta, cunoscand situatia juridica a terenului (descrisa mai sus), a sugerat urmatorul mod de lucru: incheierea unui precontract de vanzare-cumparare, plata pretului terenului, stabilit de comun acord, apoi finalizarea tranzactiei cu ajutorul instantei (fara sa dea prea multe detalii).
Cum nu am niciun fel de informatii sau experienta referitor la acest mod de lucru, v-as ruga sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. exista vreun risc pentru vanzatori, avand in vedere implicarea intr-un proces - gen achitarea cheltuielilor de judecata sau alte consecinte dpdv juridic?
2. este acest mod de lucru mai convenabil - poate fi mai rapid sau/si mai ieftin decat varianta clasica (cadastru/intabulare/partaj la notar)?
3. orice alte sugestii sunt binevenite
Multumesc anticipat.
Nu este un mod convenabil din punct de vedere al timpului si a taxelor egale cu cele notariale.
Chiar daca ati vandut pe chitanta sub semnatura privata unul dintre loturi, faceti cadastru pentru tot ce aveti pe titlul de proprietate, inclusiv si pe cea vanduta, iar apoi la notar cu extras de carte funciara, certificat fiscal, faceti vanzarea atat catre primul cumparator, cel cu chitanta de mana cat si catre asociatia care doreste celelalte loturi.
Nu cred ca este o solutie buna sa va complicati cu o procedura in instanta care poate dura mult timp si care poate comporta costuri mult mai mari pe expertize si onorarii.
Dupa aparitia Legii 17/2014 si a normelor de aplicare, privind vanzarea terenurilor agricole din extravilan, nu mai puteti sa vindeti fara sa urmati procedura, adica afisarea ofertei de vanzare la primarie, lista premtorilor, etc. O intreaga hartogarie care dureaza minimum 40 zile. Nerespectarea procedurii duce la anularea oricarui act de vanzare.
Divizare lot teren
muadib
buna ziua.
problema in care va cer sfatul este de natura imobiliara.
impreuna cu alte cateva persoane am cumparat un teren,
individual detinand cota ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar
MITI78
Pentru un partaj la notar in care toti mostenitorii sunt de accord sa obtina fiecare cate o bucata de pamant fara a fi nevoie de divizarea loturilor(pe titlu ... (vezi toată discuția)