avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata perioadei de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata perioadei de preaviz

Buna ziua,

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns !
Am o alta intrebare: in contractul individual de munca este specificata ca perioada de preaviz in caz de demisie, perioada de 20 de zile, avand functie de conducere. In contractul individual de munca este specificata si existenta unui contract colectiv de munca, al carui continut nu il cunosc. In cazul in care in contractul colectiv de munca este specificata o alta perioada de preaviz in caz de demisie pentru functia de conducere, care dintre cele doua perioade trebuie respectata de catre mine in calitate de demisionar ?
Va multumesc ! ::)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:16, 7 Iulie 2014
Se respecta perioada de preaviz mentionata in contractul colectiv de munca.
Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.
Legislatia in vigoare prevede perioada de preaviz pentru functii de conducere ca fiind de 45 de zile, iar in cazul fara functie de conducere de 20 de zile. Evident ca important este faptul ca primeaza clauzele din C.C.M. fata de cele din C.I.M. Cel mai bine ar fi sa faceti o cerere catre angajator anuntandu-l de intentiile dumneavoastra si sa cereti sa vi se comunice perioada de preaviz (de preferat in scris) cu specificare expresa a ultimei zile a acestuia.
Astfel veti avea negru pe alb concret ceea ce doriti a cunoaste si procedati in consecinta.
Mihail_POPA a scris:

Legislatia in vigoare prevede perioada de preaviz pentru functii de conducere ca fiind de 45 de zile, iar in cazul fara functie de conducere de 20 de zile....

art.81 alin.4 C.mun. : Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Asadar, durata maxima a termenului de preaviz este reglementata in Codul Muncii si in zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul demisiei GeoCos GeoCos Doresc sa-mi depun demisia si am constatat ca in CIM perioada de preaviz in cazul demisiei este de 45 zile lucratoare, in timp ce in CCM este de 20 zile ... (vezi toată discuția)
Preaviz functie de conducere elidora elidora Daca in contractul de munca am trecut gresit 20 de zile preaviz in caz de demisie desi salariatul are functie de conducere, ma pot folosi de prevederile ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz (concediere)conf. lg.40/2011? lilid lilid Ma tot \"lupt\" cu cineva care imi spune ca [b]perioada de preaviz in cazul concedierii [/b]este de 20 de zile lucratoare pt. functiile de executie si 45 de ... (vezi toată discuția)