avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Executare hotarare judecatoreasca dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Executare hotarare judecatoreasca dreptul muncii

Sant parte a unui dosar colectiv ptr drepturi salariale cu fostul angajator, proces castigat, instanta s-a pronuntat pe sumele fiecaruia in ce-l priveste :frantic:. Mentionez ca fondul s-a judecat pe vechiu CPC. Asteptam hotararea redactata si as dori daca se poate lamuriri in doua probleme : :O
1- Hotararea se poate pune in aplicare de la data pronuntarii sau de la data primirii hotararii redactate
2- Hotararea poate fi acceptata de unii si atacata cu recurs de cei nemultumiti ? Nu am mai gasit un caz asemanator si as dori sa ma lamuresc cum se poate proceda

As dori daca se poate un raspuns fundamentat (L/art/al)

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: myticu , utilizator 23:44, 7 Iulie 2014
myticu a scris:

....
1- Hotararea se poate pune in aplicare de la data pronuntarii sau de la data primirii hotararii redactate
2- Hotararea poate fi acceptata de unii si atacata cu recurs de cei nemultumiti ? Nu am mai gasit un caz asemanator si as dori sa ma lamuresc cum se poate proceda
.....


1. Art. 705 C.proc.civ. : Termenul de prescriptie
(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive.

2. Legiuitorul a prevăzut posibilitatea remedierii greşelilor de judecată prin intermediul căilor de atac.
art.129 din Constituția Romaniei : Împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii.
Am avut mereu o problema cu modul alambicat si vag al editarii legilor la noi.
Nu inteleg de ce nu poate fi scrisa clar, aplicabil, deslusit, astfel ca orice ''idiot'' care stie sa citeasca sa poata pricepe ceva. Totul e interpretabil, modificabil, poate fi contextualizat, daca exista acest cuvant, nu mai am rabdare sa dau cu '' goagalu* ''
Dupa cum am auzit la TV (m-or fi mintit ?), englezii au legi nescimbate de acu 100 de ani. O fi greu ?

Sa revin
Dupa cum o spune si tema discutiei si am specificat in prima postare, a fost un proces ''pe dreptul muncii'', . care zice ....
potrivit art. 274 din Codul muncii, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept.... ceea ce este destul de vag pentru cineva fara cunostinte de de punere in aplicare a legii.., e vorba de ''fineturi'' cum zice romanul, acesta find si motivul pentru care am cerut un sfat in cunostinta de cauza, pe un site asemeni. Peste toate, procesul s-a judecat pe Vechiul CPC.

Deci Aceasta inseamna ca inca de le pronuntarea hotararii de catre instanta de fond angajatorul are obligatia sa o execute ??? sau eu cu Executor Judecatoresc ???
Sau asteptam amandoi postasul.
Stiu ca mai exista Recurs si Apel si ca angajatorul poate solicita suspendarea executarii in conditiile art. 450 si urmatoarele din Codul de procedura civila.
Astfel, conform art. 450 alin. (1) din Codul de procedura civila, suspendarea executarii provizorii va putea fi solicitata:
- fie prin cererea de apel,
- fie distinct in tot cursul judecatii in apel.
Si ca in caz de schimbarea HJ exista riscul de intoarcerea executarii ... samd, etc, sa.

Dar eu vreau transferul acestor bani in timp util, pe cardul meu, si nu post-mortem, sau cum mi-a zis cineva ...ca familia o sa se bucure de ei, ca nu e asigurare de viata.
Si la ritmul si incarcarea instantelor ... daca citesti Codul muncii si CPC si ulterior treci printr-un proces, LUMI PARALELE , twilight zone
Plus ambiguitatea si permisivitatea legilor romanesti care permit niste ''jocuri de glezne'' ce scot din minti un om sanatos, cu frica de Dumnezeu. Ma si intreb uneori cum pot dormi unii noaptea, dupa ce-au pus mana pe Biblie, ca mi-ar fi frica sa si clipesc, da' sa-nchid ochii. Or fi atei ? ca la botezuri era coada si pe vremea lui raposatu', cu toate interdictiile.

Scuze, m-a luat valul :surrender:

Punctual
Intrebarea mea se referea la momentul in care poate fi pusa in aplicare.
Nu vad legatura cu ce mi-ati raspuns dvs . :O Poate pricep eu mai greu, imi cer scuze

Si ramane problema neacceptarii in totalitatea reclamantilor a HJ. Ce poate face partea care o accepta si doreste aplicarea ei vs cei care doresc recurs. Practc - se ''disjunge'' automat ?


Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
myticu, utilizator
Daca ati fi citit mai bine raspunsul v-ati fi dat seama mult mai bine, decat sa facem filozofie pe subiecte aleatorii.

Acestea erau problemele la care gaseati raspuns in mesajul meu :
1- Hotararea se poate pune in aplicare de la data pronuntarii sau de la data primirii hotararii redactate
2- Hotararea poate fi acceptata de unii si atacata cu recurs de cei nemultumiti ? Nu am mai gasit un caz asemanator si as dori sa ma lamuresc cum se poate proceda


Fiind vorba despre litigii de munca, hotararile pronuntate pot fi puse in executare dupa ce s-a pronuntat prima instanta, deoarece acestea sunt executorii.

De asemenea, asa cum prevede Constitutia - doar ati cerut l/art/alin./ - partea nemultumita poate exercita, in conditiile legii , caile de atac pre vazute de lege.

Partea multumita poate pune in executare hotararea.
Un raspuns clar pt care va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calea de atac corecta Irina S. Irina S. Actiunea in constatare. Obiect: constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita(nu avem executare pe rol, deci acesta este singurul cadru ... (vezi toată discuția)
Executare silita Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua, Am obtinut la tribunal(pe fond) despagubirea(drepturi salariale) prevazuta de art 78 Codul muncii in mai 2010, hotararea fiind devinitiva si ... (vezi toată discuția)
De cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud dumitru2000 dumitru2000 Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare. In speta, hot data ... (vezi toată discuția)