avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incetarea contractului de munca la depunerea dosarului ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incetarea contractului de munca la depunerea dosarului de pensionare?

In septembrie tatal meu isi depune dosarul de pensionare. De la personal i s-a spus ca la data la care isi va depune dosarul de pensionare nu va mai putea merge la serviciu (ii inceteaza contractul de munca). Aprobarea dosarului dureaza cateva luni timp in care el nu ar avea nici un venit. Exista o lege care sa permita angajatorului sa incheie contractul de munca al angajatului inainte de venirea deciziei de pensionare? Daca nu, care este legea pe care tatal meu o poate folosi ca dovada ca poate continua sa lucreze pana in momentul in care ii soseste decizia de pensionare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:13, 14 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Angajatorul trebuie sa emita decizie pentru incetarea CIM in vederea pensionarii, decizia fiind document la dosarul care se depune pentru pensionare.
Decizia de pensionare se va da incepand cu data depunerii dosarului de pensionare.
Daca va dura o perioada mai lunga de timp pana se primeste decizia de pensionare, pensia se va primi si retroactiv, la data incasarii primei pensii.
Multumesc mult pentru raspunsuri!
1. - Daca se pensioneaza pentru limita de varsta (la varsta standard de pensionare) ii inceteaza de drept contractul individual de munca (CIM) conform art.56(1), lit.c) din Codul muncii.
- Cu aceeasi data cu care ii inceteaza CIM i se poate incheia un alt CIM pe perioada deteminata sau nedeterminata.

2. - Daca este vorba de pensionare anticipata, anticipata partiala sau pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare atunci poate lucra in continuare pana i se comunica decizia de pensie.
- Cu data comunicarii deciziei i se face si incetarea CIM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intre lichidare si decizia de pensionare, fara venituri? Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi In 15 februarie 2016, trebuie sa ies la pensie. Atunci institutia ma obliga ca sa-mi fac lichidarea si incepand cu data de 16 februarie sa nu mai vin la munca. ... (vezi toată discuția)
Asistent personal si, concomitent, pensionar pentru limita de varsta julian28 julian28 buna ziua, tatal meu este asistent personal pentru mama mea (persoana cu handicap grav), este angajat la Primarie. Varsta tatalui meu este de 66 ani si vrea ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta ramoilis ramoilis Am o angajata nascuta in octombrie 1952. Cand ar trebui sa iasa la pensie? Din anexa 5 din Legea Pensiilor, VARSTA DE PENSIONARE LA FEMEI 2012 inteleg ca ... (vezi toată discuția)