avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren vandut de 2 ori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren vandut de 2 ori

Am cumparat un teren extravilan prin hotarare judecatoreasca , la judecatorie mi sa cerut sa depun certificat de sarcini de la Cadastru si Publicitate Imobiliara, in acest certificat era specificat ca nu exista drepturi reale sau sarcini care sa greveze imobilul cumparat ( deci nu exista precizata o alta tranzactie anterioara pe acelasi teren , propietar era cel care mi-a vandut terenul)
Aceasta hotarare am depus-o la Cadastru Si Publicitate imobiliara si am primit inscrierea in Registrul Digital de Transcriptiuni si Inscriptiuni Imobiliare.
Cand am solicitata la Primarie inregistrarea in evidenta fiscala a imobilului am primit o negare fiindca la Primarie exista un alt contract de Vanzare-Cumparare anterior facut la notar prin mandatar pe acelasi imobil.
Precizez ca cumparatorul anterior nu a depus actele la Cadastru si Publicitate Imobiliara cum era precizat in sectiunea obligatii ale cumparatorului in actul de V-C notar ceace a dus la vanzarea de 2 ori a celuasi teren de primul propietar.
As dori sa stiu daca pot ramane cu terenul ( conform Legii 7/1996 a Cadastrului si Publicitate imobiliara propietar e cel care face inscrierea in aceasta evidenta).
Cel mai recent răspuns: Ginasoare , utilizator 09:57, 17 Iulie 2014
Eu in 2013 am cerut de la OCPI un certificat de sarcini pentru acelasi teren si propietar era cel care mi-a vandut( care vanduse si in 2009) si l-am depus la Judecatorie.
Nu exista 2 carti funciare fiindca terenul este bine identificat.
Daca asta va face sa va simtiti mai bine, fie....este asa cum spuneti dvs....
Certificatul de srcini normal ca il elibereaza Cartea Funciara si, in acea carte funciara cercetata totul era ok, era proprietarul de drept, care figura si in cealalta carte .... :)

Daca tot m-ati provocat si tot nu vreti sa intelegeti, sa va spun si cele "patite " de mine, de mine impropriu spus totusi pentru ca eu am asistat ca si executant al documentatiei la patanie....

Dupa o luna si ceva de la cumpararea (desigur prin notariat) unui teren extravilan fara localizare certa, ca si al dvs (mai exact in martie 2014), vine cumparatorul la mine si imi spune ca, ce face el ca , dupa ce si-a cultivat terenul a aparut un alt proprietar cu un act de vanzare cumparare incheiat prin notariat in 2004.

Am mers cu proprietarul din 2014 la Cartea Funciara si am cerut lamuriri. Cei de acolo au inceput sa dea vina ba pe mine ca eu as fi facut cadastru, ba pe inspectorii care au avizat lucrarea, ba pe proprietarul care a vandut si in 2004 si in 2014, nicidecum pe ei care raspund de avizarea cadastrului din punct de vedere juridic!!!! Si culmea!!!!! Cartea Funciara pentru asta s-a infiintat, pentru a nu se permite vanzarea haotica a imobilelor, pentru a se evita vanzarea de mai multe ori a aceluias imobil !
Tehnic, inginereste, lucrarea a fost ok, a primit avizul. Juridic...jale... cautau un vinovat !
Am mers la notarul care a facut a doua vanzare si mi-a spus sa stam linistiti, atat timp cat a existat un extras de carte funciara care a dat ok-ul vanzarii, ce vina sa avem ????!!!!

Omul meu, cel de al doilea cumparator, a spus ca el nu vrea sa faca rau nimanui, dar nu vrea sa iasa nici in pierdere , el imi platise cadastru, el platise actele la notar, el daduse si banii pe teren si, acum cultiva la concurenta cu altul acelasi teren!

El isi voia banii cheltuiti inapoi ! De la cine? Normal, de la vanzator care nu era de gasit pentru ca nu mai avea nici casa, statea pe unde apuca si bea cam tot timpul, motiv pentru care nu isi amintea ca ar mai fi vandut cu 10 ani in urma acelasi teren desi pusi fata in fata cei 3 , vanzatorul si cei 2 cumparatori, i-a recunoscut pe ambii !!!

Dar , serialul nu se incheie aici...
Dupa inca vreo luna, imi vine iar al doilea cumparator care imi arata niste hartii primite de la .... Cartea Funciara !!!! Prin care, respectivii, ca sa faca ceva..ca linistiti nu stateau totusi, se apuca sa ii trimita omului meu, al doilea cumparator o ...nota de completare !!! (Dna Ginasoare imi pare rau daca nu o sa intelegeti totul, dar cei care lucreaza in domeniu vor intelege).
Respectiva nota de completare spunea ceva de genul ca pentru terenul respectiv, cumparat de el, mai exista un cadastru !!!!!!!!!!!! Omul meu, truditor al pamantului a inteles totusi ceva....si mi-a spus ...prin hartia asta, ei (cartea funciara) cumva se acuza ! De ce mi-au trimis-o MIE, ABIA ACUM, dupa ce am fost si le-am deschis ochii, ba inca dupa ce s-a si vandut, si nu au dat nota de completare la timpul ei, cand lucrarea de cadastru era pe flux ????

Si ca omul meu sa aiba si el pamantul lui pe care sa il munceasca cu drag si mai ales spor, lucram la un alt cadastru, din titlul aceluiasi vechi proprietar pe care sa i-l vanda desigur tot prin notariat. Ca el saracul va figura la rol cu un teren de care nu se poate bucura, dar pentru care va plati impozit, e deja alta poveste ! Care s-ar putea sfarsi prin "stricarea" celui de al doilea act de vanzare cumparare in instanta ! Asta ar insemna ceva procese penale si civile in care s-ar afunda mai multi...Dar, el nu vrea sa faca rau nimanui....
Eu in situatia de fata ce mai pot face, fiindca m-au costat actele plus costul terenului care nu este o suma mica?
Dar completez inca odata ca am mai verificat si ieri la OCPI si nu exista 2 carti funciare pe acest teren.
Va trimit exact cum scrie la ultima obligatie a cumparatorului din contractul anterior din 2009:
"Cumparatorul, va lua sau va dispune sa fie luate toate masurile necesare in vederea intocmirii documentatiei cadastrale, prezetandu-se in acest sens la OCPI, si va face toate operatiunile necesare inscrierii prezentului Contract de V-C in Cartea Funciara, asumandu-si orice risc ce ar rezulta din neconcordantele cu privire la teren"
Asa ca nu notarul a transmis actul la Cadastru ci cumparatorul trebuia sa faca acest lucru.
De asemenea inainte de cumparare am fost si am vazut terenul care era necultivat asa ca nici nu m-am gandit la aceasta situatie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa dosar cadastral mireamirela mireamirela Buna ziua! Cum se poate proceda pentru vanzarea unui apartament, pentru care dreptul de proprietate este deja intabulat in cartea funciara colectiva si ... (vezi toată discuția)
2 cf teren si casa bia66 bia66 Buna ziua!Am un teren proprietate si o casa consruita pe acel teren insa am 2 cf-uri unul pe casa si altul pe taren;imi spuneti va rog frumos daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Cum aflu proprietarul unui imobil fara sa stiu nr.cadastral? andreea nitescu andreea nitescu Buna ziua, As dori sa stiu cum pot afla proprietarul unui imobil care banuiesc ca a fost vandut prin act de vanzare- cumparare fratelui meu,de catre parintii ... (vezi toată discuția)