avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... O persoana poate deveni consultant independent pt ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

O persoana poate deveni consultant independent pt fonduri europene?

Buna ziua. Stiu ca sunt consultanti pt fonduri europene care lucreaza la firme de consultanta...intrebarea mea este daca sunt consultanti independenti? (care lucreaza pe cont propriu)

Eu vreau sa devin consultant pt fonduri europene si sa accesez fonduri europene pentru mine pentru 1-2 afaceri pe care sa le infiintez/dezvolt...deci vreau sa devin consultant doar pentru a lua niste bani de la UE, fara a face o cariera din asta si fara sa lucrez la o firma de consultanta. Credeti ca se poate? Sunt oameni care au devenit consultanti pt fonduri europene si acceseaza fonduri fara a lucra intr-o firma de consultanta? (deci, sa fie independenti).
Cel mai recent răspuns: Grigoroiu , utilizator 11:08, 10 Iulie 2014
DA, se poate.
Cautati cursuri de pregatire in domeniu si studiati legislatia si practica in materie
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
legalmgm, utilizator
robert193 a scris:
Eu vreau sa devin consultant pt fonduri europene si sa accesez fonduri europene pentru mine pentru 1-2 afaceri pe care sa le infiintez/dezvolt...deci vreau sa devin consultant doar pentru a lua niste bani de la UE, fara a face o cariera din asta si fara sa lucrez la o firma de consultanta. Credeti ca se poate? Sunt oameni care au devenit consultanti pt fonduri europene si acceseaza fonduri fara a lucra intr-o firma de consultanta? (deci, sa fie independenti).

Prin definitie, consultantul este o persoana care isi ofera serviciile de consultanta altora. Dvs. intrebati altceva, adica daca puteti sa va intocmiti proiectul singur, in calitate de beneficiar.

Aplicatia pentru finantare, cu siguranta, da. Nu exista nicio restrictie si beneficiarii pot sa-si faca singuri documentatia. In functie insa de specificul proiectului, de exemplu daca vreti sa realizati o constructie, atunci tot va trebui sa apelati la arhitecti si ingineri.

Ceea ce trebuie sa stiti insa este ca (pe majoritatea programelor) serviciile de consultanta sunt cheltuieli eligibile, adica se deconteaza.

Ideea de a-ti face singur proiectul, dar fara a face din asta o meserie renteaza in doua variante:
- sunteti un beneficiar mic, valoarea nerambursabila pe care o solicitati e mica si nu e rentabil sa platiti un consultant; consultantii nu pot sa tarifeze oricat de putin, pentru ca au niste costuri fixe si, de multe ori, nu se angajeaza pentru proiecte mici sau foarte mici
- sunteti o organizatie mare si va faceti propriul departament intern, ca sa aplicati la multe proiecte, in mod constant

Altfel, daca sunteti un beneficiar mediu, nu e castigatoare nici una din variante. Pierdeti mult timp ca sa invatati sa scrieti proiecte si, daca nu faceti din asta o ocupatie, timpul pierdut ramane pierdut. Pe de alta parte, niciun curs si nicio teorie nu tine loc de practica si experienta si nu aveti cum sa inlocuiti experienta derularii a zeci de proiecte, asa cum au consultantii care din asta traiesc. Un consultant cu experienta va mareste considerabil sansele de a obtine banii pe care-i doriti, iar dvs. aveti posibilitatea sa decontati prin proiect costurile de consultanta.

Pe de alta parte, exista firme de consultanta pentru (aproape) toate buzunarele si (aproape) toate tipurile de proiect:
- firme mari, care abordeaza numai proiecte mari si tarifeaza in consecinta
- firme mari, care abordeaza si proiecte mici, dar cu o abordare de masa (multe si pe sablon)
- firme medii, care abordeaza cam tot ce exista si care (mai) personalizeaza abordarea; poate fi o problema pretul si poate sa iti tot schimbe consultantul sau acesta sa fie supraincarcat
- firme mici, unde lucrati direct cu consultantul
- persoane fizice autorizate, care tarifeaza cat mai putin si care abordeaza numai proiecte mici.

Dintre toate, eu as merge pe firme mici cu portofoliu satisfacator: sa imi demonstreze ca au experienta necesara si sa imi personalizeze abordarea, adica sa am comunicare directa si oricand cu consultantul alocat, care a lucrat cu mine de la inceput pana la sfarsit sa stie bine despre ce e vorba in proiectul meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri nerambursabile natalyn natalyn sunt persoana fizica si as dori sa-mi spuneti daca pot sa beneficiez de fonduri nerambursabile pentru costruirea unei pensiuni in zona rurala si cum sa ... (vezi toată discuția)
Fonuri nerambursabile ContSters118682 ContSters118682 PENTRU ACCESAREA FONDURI NERAMBURSABILE INAINTE DE SEMNAREA CONTRACTULUI PENTRU A OBTINE ACESTE FONDURI, CAT TIMP DOSARUL ESTE IN LUCRU , SE POATE MODIFICA ... (vezi toată discuția)
Accesare fonduri nerambursabile sandu-alex sandu-alex Bună ziua, Mă gândesc de ceva timp la deschiderea unui Parc de agrement (În genul Parcului Aventura din Brașov de exemplu) într-un oraș micuț, care ... (vezi toată discuția)