avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot prelungi concediul de crestere copil de pana la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot prelungi concediul de crestere copil de pana la doi ani cu 1 luna de concediu fara plata?

Buna ziua,
Ma aflu in concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Pe data de 19 iulie 2014 se termina concediul de 1 an si 11 luni ( copilul implineste doi ani pe 19 august 2014).
Am fost impreuna ci sotul meu la Directia de plati unde a depus o instiintare ca nu va intra in concediu de crestere copil ( 1 luna la care are dreptul).
Doamna de acolo pe mine m-a pus sa completez o cerere in care mentionez ca imi reiau activitatea pe 20 august 2014 ( ziua imediat urmatoare datei cand copilul implineste doi ani) si inca o cerere precum ca in perioada 19 iulie - 19 august voi sta in concediu fara plata ( este si dorinta mea sa prelungesc concediul).
Intrebarile mea sunt:
1. In ce mod trebuie sa instiintez angajatorul? Prin cerere ce reluare a activitatii si apoi inca o cerere de concediu fara plata? Exista niste modele din care sa ma inspir?
2. Angajatorul este obligat sa imi accepte aceasta luna de concediu?
3. Ce motivez pe cererea de concediu fara plata: conform Normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010 articolul 4 ind 1-2 ( paragraful bolduit) ar fi bine sau nu?


NM de aplicare a OUG 111/2010

(1)În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună.
(2)În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.


Multumesc anticipat pentru raspuns,
O zi placuta!
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2014
alissro, utilizator
Cel mai recent răspuns: alissro , utilizator 13:16, 13 August 2014
1. V-ati dat singura raspunsul prin redarea textului din Normele de aplicare a OUG 111/2010.

2. - Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii cu data de 20 august, in baza aceluiasi CIM.
- Apoi faceti o cerere prin care solicitati o luna de concediu fara plata, incepand cu data de 20 august.

3. - Pe cererea de concediu fara plata puteti sa motivati astfel:
"Solicit acest concediu fara plata in baza pevederilor art.4^1, alin.(2) si alin.(5) din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor".

4. Dar nu ati mai vazut ca in art.4^1 din Norme mai scrie si altceva:

Art.4^1
...
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...
(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.
...

5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.21
...
(3) Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (4) si (5) sau se afla in concediul fara plata prevazut la art. 6 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
Multumesc frumos.
- Cererea catre angajator prin care solicit incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii trebuie facuta cu data de 20 iulie nu 20 august correct?
- Cererea de concediu fara plata de pe 20 iulie pana pe 20 august.

Dupa expirarea acestei perioade de o luna, pot depune o noua cerere de concediu fara plata pentru motive personale ? daca angajatorul accepta si care nu va mai fi considerat ca fiind stagiu de cotizare? Daca da exista o perioada maxima de concediu fara plata sau aceasta o stabilesc cu angajatorul?

Multumesc mult.
1. - Cererea de incetarea a suspendarii CIM si reluarea activitatii o faceti cu data de 20 iulie.
- Cererea de concediu fara plata o faceti pentru perioada 20 iulie - 19 august.

2. Incepand cu data de 20 august puteti face alta cerere de concediu fara plata pentru motive personale pe o perioada pe are o stabiliti de comun acord cu angajatorul.

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati... trebuie sa fac o cerere de concediufara plata pentru 6 luni ( este dorinta mea).
Ma puteti ajuta cu un model ceva?
Pe cerere trec perioada de 6 luni sau exact perioada de la 20 august 2014 la 20 februarie 2015?
Pot trece ca solicit concediul fara plata pe motive personale in baza art 153 din Codul Muncii? Va multumesc mult pentru ajutor,

O zi buna.
1. Codul muncii spune:

Art. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. - Concediul fara plata trebuie aprobat de angajator.
- In cerere scrieti data primei zile si a ultimei zile de concediu fara plata.

3. Model de cerere:

Domnule Administrator (Director),

Subsemnata X angajata la... , va rog sa-mi aprobati concediu fara plata incepand cu data de 20 august 2014 si pana inclusiv in data de 20 februarie 2015.
Acest concediu fara plata imi este necesar pentru a rezolva niste probleme personale pe care nu le pot rezolva altfel.
Solit acest concediu fara plata in baza art.153 (1) din Codul muncii.

Data_____________ Semnatura _____________________

Dlui Administrator (Director) al _______________


Alte discuții în legătură

Ce acte trebuie depuse si cand pentru a beneficia de stimulentul de insertie? Crisxtn Crisxtn buna in 27 ian 2014. copilul meu implineste un an, am optat pt concediu de crestere a copilului pana la 1 an. - eu cand trebuie sa revin la munca pt a ... (vezi toată discuția)
Acte necesare suspendare cic Diana_B Diana_B Buna ziua, As dori sa stiu daca este corect ca angajatorul sa solicite unei angajate care doreste sa intre in cic sa depuna in acest sens cererea de ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de ccc? ionlaura ionlaura Buna seara.am si eu o problema pe care cei in masura nu au putut sa mi ofere nici un raspuns.lucrez cu carte de munca de 10ani,din pacate cu intreruperi.la ... (vezi toată discuția)