Buna ziua,
Ma aflu in concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani. Pe data de 19 iulie 2014 se termina concediul de 1 an si 11 luni ( copilul implineste doi ani pe 19 august 2014).
Am fost impreuna ci sotul meu la Directia de plati unde a depus o instiintare ca nu va intra in concediu de crestere copil ( 1 luna la care are dreptul).
Doamna de acolo pe mine m-a pus sa completez o cerere in care mentionez ca imi reiau activitatea pe 20 august 2014 ( ziua imediat urmatoare datei cand copilul implineste doi ani) si inca o cerere precum ca in perioada 19 iulie - 19 august voi sta in concediu fara plata ( este si dorinta mea sa prelungesc concediul).
Intrebarile mea sunt:
1. In ce mod trebuie sa instiintez angajatorul? Prin cerere ce reluare a activitatii si apoi inca o cerere de concediu fara plata? Exista niste modele din care sa ma inspir?
2. Angajatorul este obligat sa imi accepte aceasta luna de concediu?
3. Ce motivez pe cererea de concediu fara plata: conform Normelor metodologice de aplicare a OUG 111/2010 articolul 4 ind 1-2 ( paragraful bolduit) ar fi bine sau nu?
NM de aplicare a OUG 111/2010
(1)În aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanţa de urgenţă, celălalt părinte sau cealaltă persoană prevăzută la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă care nu a solicitat dreptul la indemnizaţie poate solicita acest drept, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare, oricând până la împlinirea de către copil a vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Dacă acest drept nu se solicită, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului se reduc cu o lună. (2)În situaţia prevăzută la alin. (1), persoana îndreptăţită care se află în concediu pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.