avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Si-a construit casa pe terenul meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Si-a construit casa pe terenul meu

Buna ziua. Va relatez pe scurt despre problema mea. Am cumparat in 2001 un teren, 5000mp, atunci zona era extravilana , din 2006 s-a trecut de catre primarie intravilan, zona s-a dezvoltat si am vrut sa construim o casa. Asta pana cand vrand sa cerem un puz de informare, am descoperit ca, vecinul nostru din partea de nord, ( care intre timp a facut parcelari cu terenul lui in prezent avem, teoretic, vreo 11 vecini pe lungimea terenului) ne-a luat din latimea terenului vreo 7 ml,si-a construit o casa pe prima parcela. Am batut la diverse usi, inginer sef cadastru, topograful care a pus in posesie in 1990, dar nu am primit nici un raspuns concret. Toata lumea trage din umar si nu stiu cum sa-i dau de cap. Va rog sa ma indrumati, nu vreau sa ajung la tribunal, in fond eu am fost furata de dreptul meu la proprietate si nu stiu nici acum daca vecinul este sau nu devina, daca nimeni nu imi spune cum a primit aprobare la acel proiec trecand peste meajda avuta cu noi. Va multumesc.
Solicitati de la primarie planul parcelar apoi de la Oficiul de cadastru si carte funciara solicitati un extras de carte funciara si vedeti daca are numar cadastral. Daca are ,vedeti daca se suprapune terenul vecinului cu terenul dvs. printr-o masuratoare cadastrala care sa tina cont de coordonatele terenurilor lipite de al dvs. Trebuie luate in calcul toate parcelele cu care sunteti limita de hotar.

Puteti, in cazul in care descoperiti ca acela este vecinul care a intrat in proprietatea dvs., sa il chemati la o sedinta de mediere sa ajungeti la un Acord de mediere, pentru ca daca si-a construit o casa pe acel teren nu cred ca doriti sa o si demolati.

Daca nu ajungeti la o intelegere, initiati o actiune in granituire prin instanta si atunci va edificati.

Tin sa va pun la curent ca apelarea la mediere va scuteste de timp pierdut, de cheltuieli inutile (expertize, onorarii, taxe de timbru etc) si va pastreaza relatia cu vecinii.
Buna seara va multumesc pt. raspuns. va intreb, eu ca persoana fizica pot sa cer plan parcelar ( si de la care departament din primarie???? sincer nu am habar pt. ca la primarie am fost doar la starea civila si sa declar pamantul la fondul agricol, in rest nu prea stiu mare lucru) si extras CF., de fapt toate parcelele sunt peste terenu nostru ,insa doar prima parcela este cu casa construita care apartine persoanei care a facut acele parcele si nu stiu nici daca a instrainat vreuna din celelalte care sunt pe partea noastra. Mai am si o alta problema ,am dus un topograf sa faca masuratoare , el a masurat 5000mp din punctul care deja este inregistrat pe GPS cu acele parcele dar bineinteles ca asi fi trecut cu mult peste meajda cu vecinul din sud ,i-am explicat ca nu acolo este hotarul, si nu mai vrea sa faca masuratori , el spune ca am o mare problema si ca trebuie sa-i dau in judecata pe toti posibilii vecini. ma repet nu-mi doresc sa ajung in proces. Multumesc.
Puteti sa solicitati plan parcelar pentru tarlaua din care face parte si terenul dvs. de la serviciul Registrul agricol sau chiar de la biroul Urbanism.
Faceti demersuri si la Oficiul de cadastru pentru ca ei sunt cei care au aprobat cadastru.

In ce localitate este ?
In loc. Satu Mare, jud. Satu Mare. Va rog sa-mi spuneti cum pot si unde sa-l chem la mediere, am nevoie de avocat sau notar? Mi-a spus un vecin din zona ca ar fi plecat din tara vecinul cu parcelele. In acest caz cum il anunt? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uz de fals in intocmirea documentatiilor cauleam cauleam sunt PFA in cadastru si intocmesc documentatii topografice din 2004. in 2006 am intocmit o documentatie topografica pe extravilan conform unui plan parcelar ... (vezi toată discuția)
Probleme la cadastru ili47 ili47 Avem Titlu de Proprietate ,am dori CF nou.Am semnat contract cu firma de topograf autorizat,am depus actele necesare ,PLAN PARCELAR vizat de Primarie ,extrase ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent un raspuns ! stelutaalistar stelutaalistar Detin un teren de 5000 mp extravilan in proprietate in baza legii 18/1991.Am titlul de proprietate din anul 1994.De atunci platesc impozit pe acest teren. Am ... (vezi toată discuția)