avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire casa

locuiesc cu mama,tata este decedat si mai am o sora.succesiunea la casa este facuta.as dori sa stiu daca mama imi poate vinde jumatate din partea ei pentru a face jumatate din casa,fara sa stie sora mea?
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 21:15, 9 Iulie 2014
succesiunea este facuta adica fiecare detine cate un titlu de mostenitor si detine cota parte din imobil ?

adica mama 1/2 iar copii 1/4 ?
sau cum ?
Conform certificatului de moştenitor emis în cauză, atât soţia, cât şi copiii defunctului deţin o cotă din casă de care pot dispune în mod liber, fără a fi nevoie de acordul celorlalţi moştenitori.

Dacă moştenitorii nu au făcut şi partajul bunurilor, ci doar dezbaterea succesiunii, atunci ei se află în indiviziune asupra casei şi oricare dintre coindivizari poate să dispună liber de cota sa.

Astfel, contractul de vânzare-cumpărare încheiat de către mama pentru cota sa din casă e perfect valabil, nu există nici o lege care să-l interzică şi nu e necesar acordul celorlalţi coindivizari, in cazul de fata al copiilor.

Mama poate sa isi vanda atat cota mostenita cat si partea ei pe care o detine prin cumparare, oricui vrea fara sa ceara parererea copiilor si chiar fara sa ii anunte, asta legat de intrebarea daca vanzarea se poate face fara sa stie sora dvs. Da, se poate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)
Intrare cu forța în o casă unde am cota 1/2 conform certificatului de moștenitor Asusro Asusro Bună seara ! În urma dezbaterii moștenirii mi s-a dat certificat de moștenitor în care e scris că sunt moștenitor cu o cotă de 1/2 la o casă pe ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara partaj cyan cyan 1. este posibila vanzarea unei cote-parti dintr-un teren agricol de pe un titlu de proprietate unde sunt mai multi proprietari fara iesire din indiviziune? ... (vezi toată discuția)