locuiesc cu mama,tata este decedat si mai am o sora.succesiunea la casa este facuta.as dori sa stiu daca mama imi poate vinde jumatate din partea ei pentru a face jumatate din casa,fara sa stie sora mea?
Conform certificatului de moştenitor emis în cauză, atât soţia, cât şi copiii defunctului deţin o cotă din casă de care pot dispune în mod liber, fără a fi nevoie de acordul celorlalţi moştenitori.
Dacă moştenitorii nu au făcut şi partajul bunurilor, ci doar dezbaterea succesiunii, atunci ei se află în indiviziune asupra casei şi oricare dintre coindivizari poate să dispună liber de cota sa.
Astfel, contractul de vânzare-cumpărare încheiat de către mama pentru cota sa din casă e perfect valabil, nu există nici o lege care să-l interzică şi nu e necesar acordul celorlalţi coindivizari, in cazul de fata al copiilor.
Mama poate sa isi vanda atat cota mostenita cat si partea ei pe care o detine prin cumparare, oricui vrea fara sa ceara parererea copiilor si chiar fara sa ii anunte, asta legat de intrebarea daca vanzarea se poate face fara sa stie sora dvs. Da, se poate .
Vanzare cumparare
rddox
Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)