avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inscriere drept de proprietate - uzucapiune, donatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inscriere drept de proprietate - uzucapiune, donatie sau vanzare?

Buna ziua,

Am urmatoarea speta. Socrii mei locuiesc intr-o casa de aproximativ 40 de ani in urma unei intelegeri verbale cu mostenitorul de drept (care este inca in viata).
In toata aceasta perioada au platit impozitul, dar in urma solicitarii unui Istoric de rol, Primaria a confirmat ca din 1992 este platit impozitul pe numele socrului meu (initial probabil s-a platit pe numele proprietarului de drept). Ca urmare nu s-a scurt termenul de 30 de ani necesar pentru uzucapiune.
Imobilul nu are cadastru si nu este inscris in cartea funciara.
Intrebarea este: care ar fi procedura cea mai simpla, rapida si ieftina pentru ca socrii mei sa devina proprietari cu acte ai imobilului, in conditiile in care proprietarul de drept traieste si presupunand ca nu are pretentii asupra acestei proprietati.

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: constantin29 , utilizator 08:21, 11 Iulie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

Sa zicem ca a fost o donatie contra unui serviciu, agreata verbal.
Imobilul a fost stapanit cu diligenta unui bun proprietar, a fost intretinut, s-au facut reparatii si renovari, s-a platit impozitul, asigurare obligatorie, etc.
Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
bob2009, utilizator
Buna dimineata,tocmai am trecut si eu printr-o situatie asemanatoare
O varianta rapida si mai putin costisitoare ar fi ,presupunand ca propietarul de drept are titlu propietate pe acel teren,sa faceti cartea funciara pe numele sau, si apoi vanzare-cumparare cu el pe numele socrilor dumneavoastra...Dar ATENTIE asta numai in cazul in care vorbiti in prealabil cu propietarul si e 100% de acord sa va vanda'altfel...dupa ce faceti CF pe numele sau el poate vinde oricui! Mare atentie !
Cu uzucapiunea e mai greu...trebuie consultat un avocat si cantarite toate aspectele inainte de o actiune in justitie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire automata a unui imobil dupa mai bine de 30 ani de dari la stat ramqby ramqby Buna ziua. Socrul meu are o casa plus teren,pe care proprietari sunt parintii lui,care au decedat.Asa figureaza la primarie,el nu are nici un act,cum erau ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Dumitru Ioana Dumitru Ioana daca sotul meu a murit iar socrii mei a facut testament pe numele fetelor meleeu ce drepturi am,daca locuiesc in casa de 40 de ani,platesc impozite pot dovedi ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune (proprietate parasita) mircealoko mircealoko buna ziua.am langa mine o propietate cu o casa pe ea.de mai multi ani nu mai este locuita.casa s-a daramat,gardul a fost furat,etc.nu am fost la cartea ... (vezi toată discuția)