avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil ipotecat

Buna Ziua.
Am incheiat la o agentie imobiliara un antecontract de vanzare cumparare, pentru un imobil ipotecat. In antecontract am convenit sa-i platesc o suma de 5000 euro, si 40000 euro la incheierea contractului de vanzare cumparare, iar diferenta de 20000 euro sa-i ofer la vanzarea unui alt imobil (o garsoniera) ce-l am in proprietate. Mentionez ca in antecontract termenul de plata este la vanzarea garsonierei. Problema este ca nu pot mentiona in contractul de vanzare cumparare cum ca restul de 20000 euro sa-i platesc la momentul vanzarii garsonierei, nefiind legal un termen fara limita. Astfel trebuie sa se puna o limita (de exemplu 6 luni, cu perioada de prelungire, si fara dobanda sau penalitati la suma de 20000 euro). Important este si faptul ca vanzatorul a tainuit suma reala a creditului ipotecar, aceasta defapt fiind mult mai mare decat a spus initial - 5000 euro.
Acum vanzatorul propune ca sa efectuam contractul de vanzare cumparare, la notarul bancii unde a facut creditul ipotecar, eu urmand sa fac plata 40000 euro si sa obtin radierea ipotecii de 30000 euro, apoi imediat sa semnam contractul de vanzare cumparare, cu rest de plata pentru cei 20000 euro(pe care eu ii am la vanzarea garsonierei) pentru un termen determinat, eventual cu posibilitate de prelungire.
Mai mentionez ca in antecontract este stipulat ca, contractul de vanzare cumparare are credit ipotecar, insa nu se specifica valoarea creditului.
Am vorbit cu un notar care mi-a spus ca antecontractul este prost intocmit, insa am avantajele sa ies in castig de cauza, in instanta..insa...
Am vorbit si cu un avocat, care mi-a spus ca exista si varianta sa-l dau in judecata pe vanzator pentru tainuire si sa recuperez dublul sumei arvunite plus cheltuielile de judecata, insa asta ar insemna mult timp pierdut poate un an, doi, plus bani, stres, si sincer nu cred ca ar fi bine pentru nimeni.
Eu dupa ce am aflat adevarata suma a ipotecii, nu mai am incredere in vanzator. Vreau sa ma inteleg cu el pe cale amiabila, si vreau ca el sa-mi restituie suma pe care am dat-o ca arvuna(5000 euro) inapoi. si sa terminam toata tevatura, chiar daca asta ar insemna pierderea comisionului pentru agentul imobiliar.
Va rog sa-mi dati sfaturile dvs, care mi-ar putea fi de folos, tinand cont si de faptul ca termenul pentru incheiere contractului expira de acum in 3 zile.
Va multumesc
son a scris:

Problema este ca nu pot mentiona in contractul de vanzare cumparare cum ca restul de 20000 euro sa-i platesc la momentul vanzarii garsonierei, nefiind legal un termen fara limita.

Ba se poate. Contractul de vanzare cumparare este afectat de o modalitate, respectiv de termen, ca modalitate a actului juridic civil.
In speta, vanzarea garsonierei reprezinta o imprejurare viitoare si sigura, motiv pentru care efectele pe care le produce contractul de vanzare-cumparare va fi afectat de aceasta modalitate, acestea producandu-se din momentul respectivei vanzari.

Nu ar fi fost legala prevederea in cuprinsul contractului a unei clauze care sa fie interpretata in sensul ”restul de 20.000,00 euro vor fi achitati cand doresc eu” (angajamentul facut sub o conditie pur potestativa din partea debitorului nu este valabil)

Practic este vorba de un termen suspensiv, iar la implinirea acestuia (momentul vanzarii garsonierei) creditorul va putea solicita efectuarea platii (20.000,00 Euro).

Totodata, actul este afectat de o conditie potestativa simpla. Plata sumei mentionate depinde de dumneavoastra dar si de o terta persoana (cumparatorul garsonierei)

Consider ca informarea prealabila asupra cuantumului ipotecii ar fi fost esentiala.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demersuri cumparare garsoniera ipotecata lili95 lili95 Sper din suflet sa primesc un raspuns cat mai repede. Am gasit o garsoniera ipotecata.Garsoniera se vinde la 18 000 euro iar vanzatorul a facut un credit ... (vezi toată discuția)
Clauza de dezicere este clauza pur potestativa? windas windas Intr-un Antecontract de vanzare cumparare, promitentul cumparator, care a platit un avans, isi rezerva dreptul ca pana la un termen concret anterior datei la ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare LoredanaP LoredanaP Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera intr-un imobil nou. Imobilul are termen de finalizare pe data de 15 septembrie 2011, iar avansul cerut este de 1500 ... (vezi toată discuția)