avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Accesiune imobiliara artificiala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Accesiune imobiliara artificiala

buna seara. va rog sa ma ajutati cu niste lamuriri. fostul sot m-a chemat in judecata pt accesiune imobiliara artificiala si cere 80% sa ii se atribuie lui , ca sulta , si 20 % mie tot in acesta chemare in judecata cere sa I se constate calitatea de bun comun a imobilului si a unor bunuri mobile descriese cu o val mult mai mare decat cea reala. situaita reala este urmatoarea in 2009 am construit o casa fara aut. de constructie,pe terenul meu proprietate pesonala dinainte de casatorie , eu I-am facut procura fostului sot sa scoata autorizatii (constructie , mediu etc) si el pe baza procurii a dat declaratie notariala ca a construit in 2005 o casa impreuna cu mine. casa a fost facuta cu credite de nevoi personale el 32000 lei eu 25000 lei. eu girant la creditele lui credit pe care nu le-a mai platit
in ultima perioada a casniciei el nu mai contribuia la cheltuielile casei consuma foarte mult alcool, am un proces verbal din care reiese ca a ridicat 25 litri alcool impreuna cu bunuri personale de la domiciliul meu ( alcoolul lui dinainte de evacuare ) in cererea lui de chemare numeste martori pe care nu ii cunostea in 2005 cand declara ca a facut casa iar pe unul din martorii l-a cunoscut dupa 2012 dupa divort. va rog sa imi spuneti daca poate obtine 80% asa cum cere daca se tine cont ca nu contribuia la cheltuielile casei ,declaratie la notar falsa , martori mincinosi etc .. il pot obliga prin lege sa cumpere el casa sa ma despagubeasca el cu valoarea casei si a ternului la pretul din grila notariala. la ce ar trebui sa ma astept ? in cererea de chemare in judecata se precizeaza ceva ca pot invoca exceptii. am cum sa invoc exceptii in situatia mea ?
voi merge la avocat( cu documentele pe care le am ) sa ma reprezinte dar am nevoie si de alte pareri sa stiu cam la ce sa ma astept . orim am inteles ca este de durata astfel de process cam 2 ani????/

multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
tinaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: tinaa , utilizator 16:37, 16 Iulie 2014
tinaa a scris:

in cererea de chemare in judecata se precizeaza ceva ca pot invoca exceptii. am cum sa invoc exceptii in situatia mea ?
voi merge la avocat( cu documentele pe care le am ) sa ma reprezinte dar am nevoie si de alte pareri sa stiu cam la ce sa ma astept . orim am inteles ca este de durata astfel de process cam 2 ani????/

multumesc anticipat

o hotarare inteleapta!!!! numai un avocat, dupa ce va studia toate actele, va sti daca are sau nu exceptii de invocat!

... asa este, astfel de procese pot dura si 2 ani, poate chiar mai mult!
scuze pt greselile de scriere si exprimarea incorecta. m-am grabit. astept totusi pareri si indrumari chiar daca voi cere sfatul unui avocat si ma va reprezenta in instanta . poate cineva de pe forum imi va da o idee si o voi analiza cu avocatul care ma va reprezenta.din pacate am avut si experiente neplacute cu av . si doresc mai multe pareri pentru a nu pierde iar banii pe taxe . stiu ca neavand documentele e greu sa iti spui parerea dar din practica poate se potriveste ceva cu cazul meu. multumesc anticipat pentru orice sfat.
contributia lui nu trebuie dovedita cu acte ? el nu a depus nimic in sensul ca a contribuit cu ceva la acesta casa se depun pe parcurs extrase de la banca sau cum poate dovedi el ca a contribuit cu suma pe care o cere ?
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
tinaa, utilizator
Sincer sa fiu, nu prea vad unde este accesiunea imobiliara artificiala.
Terenul este al dumneavoastra iar materialele de constructie folosite pentru casa sunt bunuri comune. Prin urmare, sotul dumneavoastra are dreptul eventual la jumatate din valoarea materialelor folosite la construirea casei.

Este cert insa ca nu-l puteti obliga pe sot sa cumpere casa.
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
LuchianSeb, utilizator
E corect sa apelati la un avocat, sa discutati cu alti avocati, sa studiati dumneavoastra legislatia, sa puneti intrebari. Ca in orice meserie exista avocati si foarte buni si ciurucuri. Dar nici unul nu va putea suplini implicarea dumneavostra serioasa. Intrebati si iara intrebati si implicati-va, pentru ca riscati sa pierdeti mult.
Obligatoriu trebuie sa apelati la un avocat.
Nu ar fi lipsit de interes sa apelati in prealabil la un mediator (puteti merge impreuna cu avocatul), pentru solutionare amiabila.
La o prima vedere , sunt bunuri obtinute in timpul casatoriei, drept pentru care rezulta o propietate comuna.

Alte discuții în legătură

Partaj tinaa tinaa buna ziua . va scriu din nou pe scurt situatia mea si va rog sa ma sfatuiti cu privire la o nelamurire. am pe rol un proces de partaj cu fostu sot ( a ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? vasile s vasile s ? Buna ziua!Am 61 de ani .M-am casatorit in anul 1974 si am convietuit cu fosta sotie pana in anul 2000(28 de ani).In anul 2000 am plecat de acasa din cauza ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)