avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1068 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire,in caz medical de psihiatrie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire,in caz medical de psihiatrie

As dori sa stiu,daca am fost scos prin abuz,cu diagnostic de schizofrenie,cu tulburari grave de comportament in anul 1996,de catre mama medic,si avand o sora,daca am dreptul la mostenire din partea tatalui,a mamei sau a surorii.Si cum as putea sa scap de acest diagnostic gresit,avand in vedere ca nu este corect,iar sora mea se lupta din rasputeri sa dovedeasca acest lucru.
Cel mai recent răspuns: Elena Zodila , Avocat 11:51, 13 Mai 2009
..de fapt sora mea se lupta sa raman cu diagnosticul,ma denigreaza in toate partile,mi-a dus o adeverinta si la centrul de donare sange (unde donasem de 3 ori in anii 2000),m-a denigrat la vecini.Sora mea a primit donatie de la mama,(care inca e in viata),o garsoniera la Cluj,in 2002(aceasta fiind mostenirea lui mama de la bunica),iar motivul invocat de mama si sora,a fost ca eu nu stiu sa gestionez banii...eu sunt casatorit legal,iar ele spun ca nu aveam dreptul...
Schizofrenia, ca de altfel orice alta bola fie ea si psihica, nu inlatura dreptul la mostenire. Mai mult schizofrenia tratata corect este complet vindecabila in 20-30% din cazuri.

Cereti o expertiza la Institutul de Medicina Legala care sa ateste starea dvs de sanatate.

Cat despe acea garsoniera, bine ca a fost donata - se poate aduce la masa succesorala in momentul deschiderii mostenirii. Cel mai bine e ca atunci sa apelati la un specialist.



Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
o_mores, utilizator
In primul rand trebuie sa va supuneti unui control medical si sa obtine adeverinte medicale din care sa rezulte starea reala a dumneavoastra. Pentru ca aceste adeverinte medicale sa aiba si o mai mare putere este recomandabil sa faceti acest control la I.M.L. unde sunt intradevar specialisti pe toate problemele si mai mult, sunt cei acceptati de instantele de judecata.

In privinta scoaterii dumneavoastra de la succesiune pe acest motiv, trebuie sa stiti ca dreptul civil romanesc nu prevede un astfel de motiv. Singurele motive pentru care o persoana nu poate veni la mostenire sunt acela de a nu fi decedat la data deschiderii succesiunii si de a nu fi nedemn. In cazul dumneavoastr nu este vorba de nici un astrfel de motiv.

In plus acel contract de donatie poate fi atacat, cu atat mai mult cu cat dvs in calitate de mostenitor sunteti protejat in astfel de cazuri ne putand sa va fie incalcat rezerva succesorala prevazuta de codul civil.
Aceasta problema o puteti rezolva si de fapt este indicat sa demarati procedura dupa decesul mamei, pentru ca pana atunci atata timp cat mama este in viata donatia nu opereaza, ci este in continuare bunul mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
Succesiune si renuntare la succesiune paulanca paulanca Bunà ziua, Tatàl meu a decedat in luna februarie, mosteitori legali sunt mama mea (sotia defunctului) si eu unicul copil, precizez cà am o doar sorà numai ... (vezi toată discuția)