avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si renuntare la succesiune

Bunà ziua,
Tatàl meu a decedat in luna februarie, mosteitori legali sunt mama mea (sotia defunctului) si eu unicul copil, precizez cà am o doar sorà numai din partea mamei din prima casàtorie. Am inteles din raspunsurile citite in acest forum, c-ar trebui sà facem declaratia de acceptare a succesiunii in termen de 6 luni de la deces, dupà aceea va trebui fàcutà dezbaterea succesiunii. Dacà as vrea sà renunt la partea mea in favoarea mamei prin refuzarea succesiunii, aceasta va reveni in totalitate mamei mele (sotiei defunctului) sau si màtusii mele (sora defuntului)? E mai bine sa accept mai intài successiunea si dupà aceea sà donez partea mea mamei? Exact care sunt procedurile de urmàrit in vederea succesiunii? Và multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: paulanca , utilizator 12:44, 24 Iunie 2015
Termenul de optiune succesorala este de un an.
Nu exista situatia de a "renunta in favoarea" cuiva, ci de a "renunta" sau a "accepta", caci renuntarea in favoarea cuiva, se considera acceptare.
Ca atare, puteti accepta mostenirea, apoi transmiteti dreptul de proprietate catre cine doriti dvs. (in speta, catre mama).
Và multumesc, prin urmare intài vom accepta mostenirea si dupà aceea in momentul deschiderii dezbaterii succesiunii pot sà transmit (cedez, donez) dreptul de proprietate?
Care este modalitatea corectà?
Fie vanzare/cumparare, fie donatie, fie vreun dezmembramant al dreptului de proprietate (uzufruct, uz, abitatie).
Fie acceptati mostenirea, faceti succesiunea si apoi nu mai faceti nimic, lasand-o pe mama sa stapaneasca in fapt bunurile.
In noul cod civil termenul de optiune succesoarala este de 1 an de la deces.

De ce vreti sa renuntati? (ori sa donati?) E libertatea dvs. Insa eu am o vorba: Faceti ce vreti! Dar stiti ce faceti? (cunoaşteti posibilele consecinţe?). Cu renuntarea faceti un cadou matusii (nu doar mamei) si cu donatia s-ar putea sa faceti un cadou cui nici nu v-ati gandit.
Am eliminat posibilitatea renuntarii la succesiune, dar prin donatie in favoarea mamei cred cà este probabil dupà decesul dànsei sà mostenim ìn pàrti egale eu si sora mea?
Multumesc frumos pentru sfaturile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Sora mamei vrea sa faca succesiune dupa bunici. Mama e decedata, iar noi suntem mostenitorii. Putem face un act notarial prin care sa renuntam la partea ... (vezi toată discuția)
Revocare act donatie. in urma decesului tatalui meu, la succesiune, ... Ana-maria11 Ana-maria11 Revocare act donatie. In urma decesului tatalui meu, la succesiune, sora si mama mea au renuntat la dreptul lor succesoral in favoarea mea, facandu-se la ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)