avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort&custodie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort&custodie copil

Buna ziua,
Doresc sa divortez de sotul meu cu care am un copil in varsta de 5 ani. Am urmat o forma de invatamant care imi va permite din septembrie sa ocup o functie de functionar public cu statut special. Copilul a fost crescut in tot acest timp de soacra mea (deoarece sotul nu doreste ca si mama mea sa fie implicata in cresterea lui, considerand-o incapabila). Mentionez ca veneam saptamanal acasa.
Motivul pentru care doresc sa iau aceasta decizie este aceea ca el s-a schimbat foarte mult dupa nasterea copilului, este un parinte responsabil, insa pana la modul fffautoritar, este violent si consider ca nu este un mediu prielnic in care sa imi cresc copilul. Sunt multe exemple....dar v-as plictisi probabil. Nici copilul nu si-l doreste in preajma, stiindu-i de frica, tot timpul ma intreaba daca este tati acasa cand revenim in locuinta,
Ceea ce vreau sa imi spuneti este daca pot divorta pe o cale mai usoara, nu mi-as dori sa apelez la instanta, doar daca nu este de acord ca al nostru copil sa ramana la mine. Mentionez ca nu imi doresc nimic de pe urmele acestei casnicii (partaj imobil sau autovehicul) ci imi doresc sa il am pe copil, atat.
Multumesc anticipat!
Butterfly82 a scris:

Ceea ce vreau sa imi spuneti este daca pot divorta pe o cale mai usoara, nu mi-as dori sa apelez la instanta, doar daca nu este de acord ca al nostru copil sa ramana la mine.


OfeliaTeodorescu a scris:

De asemenea aveti posibilitatea incheierii unui acord de mediere care sa cuprinda toate aceste mentiiuni, care insa va trebui prezentat instantei pt. validare.


"Calea mai usoara", pe care v-o doriti, consider ca este divortul la mediator, procedura amiabila ce pune pe primul plan interesul superior al minorului, fara expunerea lui la traume inutile, constituind varianta cea mai simpla, mai rapida (cca 30 de zile) si mai ieftina de divort.
In cadrul sedintei de mediere se vor discuta, analiza si negocia urmatoarele aspecte:
- Stabilirea unui plan parental prin care se va decide cu cine si unde va locui copilul dupa divort - prioritatea dv. nr. 1;
- Numele de familie dupa divort;
- Custodia comuna si exercitarea autoritatii parintesti (de catre ambii parinti);
- Modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copil;
- Stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copilului;
- Modalitatea de partajare a bunurilor comune.
Mediatorul va intocmi ACORDUL DE MEDIERE, care va contine concluziile sedintei. Acest acord trebuie autentificat de instanta de judecata sau de un notar public si astfel se obtine hotararea de divort in conditiile negociate in cadrul procesului de mediere.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort acord pe cale judiciara art ... safety safety In cazul divortului sotilor prin acord pe cale judiciara art 374 Cod Civil se poate mentiona in cererea de divort ca nu se solicita dispunerea/pronuntarea de ... (vezi toată discuția)
Divort si partaj morarumarinela morarumarinela Buna ziua , As dori sa intentez proces de divort si am cateva nelamuriri . Sunt casatorita de 13 ani si in aceasta perioada relatiile noastre s-au deteriorat ... (vezi toată discuția)
La cine ramane copilul? silbv silbv sunt casatorita de 2 ani in acest timp,am putut optine un credit pt prima casa,neam luat un apartament,si dupa un an a venit fetita pe lume...fata are 8 ... (vezi toată discuția)