avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Am nevoie de concediu de odihna dar nu vor sa imi dea.
Am inteles de la resurse umane ca as avea dreptul la 22 zile chiar daca m-am intors din cic in aprilie as mai avea de recuperat din 2012 cand am fost in medical pana sa nasc.
Am nevoie de tot concediul ca sa pot sta acasa cu copilul fiind inchisa cresa in august.
Din cate am inteles mai mult de 10 zile in august nu vrea sa imi dea
Ce as putea face?

Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: ANAMARIA99 , utilizator 13:57, 21 Iulie 2014
Mergeti si discutati direct cu directorul unitatii. Explicati-i situatia si poate ca nu va refuza cererea dvs, insa nu este exclusa si aceasta psoibilitate.

O SA II TRIMIT O CERERE SCRISA
DAR DACA NU O APROBA CE POT SA FAC?
1.Incercati sa nu mai scrieti cu majuscule. Este foarte greu de citit si impotriva regulamentului acestui Forum.

2. Chiar daca depuneti cererea de acordare a CO , ar trebui sa aveti si o discutie face-to face cu directorul despre aceasta solicitare.

3. Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma
obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a
suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

-unei proceduri de mediere
POTRIVIT ORD GUV NR 148/2005 art 18 al 7 puteam sa cer concediu de odihna daca aveam nevoie din prima zi cand am revenit din cic tot concediul pt anul acesta
Eu vreau sa fac o cerere sa o trimit la domnul director dar daca nu o aproba ce pot sa fac pentru ca nu pot sa ma duc cu copilul dupa mine la servici
Va rog frumos sa ma ajutati sunt o mama disperata numai pot nici sa dorm din aceasta cauza pentru ca nu vreau sa imi pierd locul de munca dar as vrea sa fiu inteleasa si ajutata pentru ca am dreptul la concediu
OUG 148/2005 nu are nicio legatura cu concediu de odihna. OUG 148/2005 nu se mai aplica incepand cu data de 01.01.2013.

Potrivit art.145 alin.2 C.mun., durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

V-am explicat mai sus care sunt posibilitatile dvs in cazul in care nu vi se acorda CO.

Alte discuții în legătură

Refuz concediu de odihna de catre angajator radu_elena radu_elena Buna seara, Sunt angajata intr-o firma de paza din 23 sept 2014, iar pana in acest moment nu am beneficiat de concediu de odihna. Am inaintat o cerere de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna ContSters60854 ContSters60854 Buna ziua, Sunt angajata la o firma particulara de la 15 iunie 2014. In CIM am trecute 21 de zile de CO pe an. In anul 2014 am avut 11 zile de CO acordate. ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihna NLY007 NLY007 Buna seara.Am si eu o mare nelamurire daca ma poate lamuri si pe mine cineva,mai pe larg este vorba de concediu de odihna am vreut sa imi iau concediu de ... (vezi toată discuția)