Conform legii, exista instituit un drept de servitute de trecere a utilitatii publice, de drept, in favoarea ENEL, prin proprietatea dvs., pe toata lungime traseului liniei de inalta tensiune.
Daca linia de inalta tensiune traverseaza proprietatea, atunci exista o suprafata de teren de 50 metri, de fiecare parte, perpendicular pe traseul liniei de tensiune, care reprezinta zona de siguranta prevazuta prin lege.
In consecinta, conform prevederilor noului cod civil aveti mai multe optiuni:
1. de a cere instantei judecatoresti sa oblige ENEL sa mute linia de inalta tensiune in afara proprietatii dvs. dar, pe cheltuiala dvs.;
2. de a cere instantelor judecatoresti sa constituie un drept de superficie in favoarea ENEL asupra terenului respectiv, si sa oblige ENEL la achitarea lunara a unei sume de bani, in cuantumul chiriei practicate pentru proprietati similare in zona, iar in cazul in care ENEL se opune;
3. de a cere instantei judecatoresti sa oblige pe ENEL sa cumpere terenul respectiv, la valoarea de piata a acestuia, iar hotararea judecatoreasca sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare (art.581 lit.b).
Conform alin. 9 din art. 16, dvs. sunteti indreptatit la anumite despagubiri daca sunteti afectat de acel stalp. Puteti incepe prin a notifica societatea de distributie a energiei electrica careia ii apartine stalpul si sa le solicitati fie sa isi mute stalpul amplasat ilegal pe proprietatea dvs in lipsa acordului dvs., fie sa le solicitati chirie pentru stalpul care va ocupa terenul. De asemenea, le puteti solicita si despagubiri. In cazul unui refuz, ati putea introduce o cerere de chemare in judecata pentru a-i obliga sa mute stalpul , daca acest stalp va afecteaza exercitarea dreptului dvs. de proprietate, sau sa-i obligati la plata despagubirilor. Desigur ca stalpul respectiv reprezinta un interes public, insa acest interes ar trebui sa fie justificat pana la afectarea dvs. in drepturile dvs.