avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua Îmi puteți spune va rog ,dacă pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua Îmi puteți spune va rog ,dacă pe proprietatea mea ...

Bună ziua
Îmi puteți spune va rog ,dacă pe proprietatea mea sunt situați 2 stâlpi de curent electric ,de pe vremea lui Ceaușescu, a și putea sa pretind chirie sau a și putea sa ii ,, oblig ,, ca stâlpii sa fie mutați de pe proprietate ?
Mulțumesc pt eventualul răspuns!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 01:33, 21 Aprilie 2023
Cand ati acjzitionat proprietatea existau instalati stalpii de electricitate?
Conform legii, exista instituit un drept de servitute de trecere a utilitatii publice, de drept, in favoarea ENEL, prin proprietatea dvs., pe toata lungime traseului liniei de inalta tensiune.
Daca linia de inalta tensiune traverseaza proprietatea, atunci exista o suprafata de teren de 50 metri, de fiecare parte, perpendicular pe traseul liniei de tensiune, care reprezinta zona de siguranta prevazuta prin lege.
Conform prevederilor noului cod civil aveti mai multe optiuni:
1. a solicita instantei judecatoresti sa oblige ENEL sa mute linia de inalta tensiune in afara proprietatii dvs. dar, pe cheltuiala dvs.;
2. a solicita instantelor judecatoresti sa constituie un drept de superficie in favoarea ENEL asupra terenului respectiv, si sa oblige ENEL la achitarea lunara a unei sume de bani, in cuantumul chiriei practicate pentru proprietati similare in zona, iar in cazul in care ENEL se opune;
3. a solicita instantei judecatoresti sa oblige pe ENEL sa cumpere terenul respectiv, la valoarea de piata a acestuia, iar hotararea judecatoreasca sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare (art.581 lit.b).
Conform legii nr 13/2007alin. 9 din art. 16, dvs. sunteti indreptatit la anumite despagubiri daca sunteti afectat de acel stalp.
Puteti incepe prin a notifica societatea de distributie a energiei electrica careia ii apartin cei 2 stalpi si sa le solicitati fie sa isi mute stalpii amplasati ilegal pe proprietatea dvs in lipsa acordului dvs., fie sa le solicitati chirie pentru stalpi care va ocupa terenul.
De asemenea, le puteti solicita si despagubiri. In cazul unui refuz, ati putea introduce o cerere de chemare in judecata pentru a-i obliga sa mute stalpii, daca acest stalp va afecteaza exercitarea dreptului dvs. de proprietate, sau sa-i obligati la plata despagubirilor.
Conform legii 13/2007, art. 16:
5) Proprietarii terenurilor afectate de exercitarea drepturilor de uz si de servitute de catre titularii de licente si autorizatii pot solicita incheierea de conventii, conform prevederilor alin. (5).
8) Proprietarii terenurilor si titularii activitatilor afectati de exercitarea de catre titularii de licenta si autorizatii a drepturilor prevazute la alin. (2) vor fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate acestora. La calculul despagubirilor vor fi avute in vedere urmatoarele criterii:
suprafata de teren afectata cu ocazia efectuarii lucrarilor;
tipurile de culturi si plantatii, precum si amenajarile afectate de lucrari;
activitatile restranse cu ocazia lucrarilor.
Cuantumul despagubirii se stabileste prin acordul partilor sau, in cazul in care partile nin cazul in care partile nu se inteleg, prin hotarare judecatoreasca."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stalpi de inalta tensiune pe proprietate privata dobreamarius dobreamarius dispun de un teren intravilan in localitatea Vatra Dornei si pe care este amplasat un stalp de inalta tensiune, am vrut sa il vand dar din cauza acestui stalp ... (vezi toată discuția)
Stalpi electricitate in gradina casei, pusi fara aprobarea proprietarilor terenului BeeaBeatrice BeeaBeatrice Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu raspunsul la aceasta intrebare. Bunicii mei au o casa in Orasul Novaci, Sat Pociovalistea. In gradina din spatele ... (vezi toată discuția)
Stalpi inalta tensiune pe teren M9M M9M Buna ziua, Locuiesc intr'un cartier de case, la casa, terneul in cauza este mostenire. Pe o parte din acest teren se afla 2 stalpi de curent - unul langa ... (vezi toată discuția)