avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Stalpi de inalta tensiune pe proprietate privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Stalpi de inalta tensiune pe proprietate privata

dispun de un teren intravilan in localitatea Vatra Dornei si pe care este amplasat un stalp de inalta tensiune, am vrut sa il vand dar din cauza acestui stalp nu am reusit. Ce pot face concret pentru obtinerea unor despagubiri sau mutarea acestui stalp de pe proprietatea mea intrucat nici nu pot obtine avize de construire a unei case fiind in mijlocul proprietatii.Dati-mi un raspuns clar ce trebuie sa fac si unde sa ma adresez.
Cel mai recent răspuns: Florin Mihai , Traducator autorizat 00:45, 23 Noiembrie 2017
nu veti reusi niciodata nimic in rezolvarea problemei dumneavoastra .cu atat mai rau ca spuneti si de un stalp de inalta tensiune...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii, exista instituit un drept de servitute de trecere a utilitatii publice, de drept, in favoarea ENEL, prin proprietatea dvs., pe toata lungime traseului liniei de inalta tensiune.
Daca linia de inalta tensiune traverseaza proprietatea, atunci exista o suprafata de teren de 50 metri, de fiecare parte, perpendicular pe traseul liniei de tensiune, care reprezinta zona de siguranta prevazuta prin lege.
Conform prevederilor noului cod civil aveti mai multe optiuni:
1. de a cere instantei judecatoresti sa oblige ENEL sa mute linia de inalta tensiune in afara proprietatii dvs. dar, pe cheltuiala dvs.;
2. de a cere instantelor judecatoresti sa constituie un drept de superficie in favoarea ENEL asupra terenului respectiv, si sa oblige ENEL la achitarea lunara a unei sume de bani, in cuantumul chiriei practicate pentru proprietati similare in zona, iar in cazul in care ENEL se opune;
3. de a cere instantei judecatoresti sa oblige pe ENEL sa cumpere terenul respectiv, la valoarea de piata a acestuia, iar hotararea judecatoreasca sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare (art.581 lit.b).

Conform alin. 9 din art. 16, dvs. sunteti indreptatit la anumite despagubiri daca sunteti afectat de acel stalp.
Puteti incepe prin a notifica societatea de distributie a energiei electrica careia ii apartine stalpul si sa le solicitati fie sa isi mute stalpul amplasat ilegal pe proprietatea dvs in lipsa acordului dvs., fie sa le solicitati chirie pentru stalpul care va ocupa terenul.
De asemenea, le puteti solicita si despagubiri. In cazul unui refuz, ati putea introduce o cerere de chemare in judecata pentru a-i obliga sa mute stalpul , daca acest stalp va afecteaza exercitarea dreptului dvs. de proprietate, sau sa-i obligati la plata despagubirilor. Desigur ca stalpul respectiv reprezinta un interes public, insa acest interes ar trebui sa fie justificat pana la afectarea dvs. in drepturile dvs.

Conform Legii nr 13/2007,
art. 16:"Drepturile si obligatiile care decurg din autorizatia de infiintare si din licente:
1) Lucrarile de realizare si retehnologizare ale capacitatilor energetice pentru care se acorda autorizatii, precum si activitatile si serviciile pentru care se acorda licente sunt de interes public, cu exceptia celor care sunt destinate exclusiv satisfacerii consumului propriu al titularului autorizatiei sau licentei.
2) Asupra terenurilor si bunurilor proprietate publica sau privata a altor persoane fizice ori juridice si asupra activitatilor desfasurate de persoane fizice sau juridice in vecinatatea capacitatii energetice, titularii autorizatiilor de infiintare si titularii licentelor beneficiaza, in conditiile legii, pe durata lucrarilor de realizare si retehnologizare, respectiv de functionare a capacitatii energetice, de urmatoarele drepturi:
- dreptul de uz pentru executarea lucrarilor necesare realizarii sau retehnologizarii capacitatii energetice, obiect al autorizatiei;
- dreptul de uz pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii, obiect al autorizatiei de infiintare, pentru reviziile, reparatiile si interventiile necesare;
- servitutea de trecere subterana, de suprafata sau aeriana pentru instalarea de retele electrice sau alte echipamente aferente capacitatii energetice si pentru acces la locul de amplasare a acestora, in conditiile legii;
- dreptul de a obtine restrangerea sau incetarea unor- dreptul de a obtine restrangerea sau incetarea unor activitati care ar putea pune in pericol persoane si bunuri;
- dreptul de acces la utilitatile publice.
3) Drepturile de uz si de servitute au ca obiect utilitatea publica, au caracter legal, iar continutul acestora este prevazut la art. 19 si se exercita pe toata durata existentei capacitatii energetice sau, temporar, cu ocazia retehnologizarii unei capacitati in functiune, reparatiei, reviziei, lucrarilor de interventie in caz de avarie.
4) Exercitarea drepturilor de uz si de servitute asupra proprietatilor private afectate de capacitatile energetice, care se vor realiza dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, se face in conformitate cu regulile procedurale privind conditiile si termenii referitori la durata, continutul si limitele de exercitare a acestor drepturi, prevazute intr-o conventie-cadru, precum si pentru determinarea cuantumului indemnizatiilor si a despagubirilor si a modului de plata a acestora, care se aproba, impreuna cu conventia-cadru, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerului de resort, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
5) Proprietarii terenurilor afectate de exercitarea drepturilor de uz si de servitute de catre titularii de licente si autorizatii pot solicita incheierea de conventii, conform prevederilor alin. (5).
6) Titularii de licente si autorizatii sunt obligati sa procedeze la incheierea conventiilor-cadru prevazute la alin. (5) in termen de maximum 30 de zile de la solicitarea proprietarilor afectati.
7) Daca cu ocazia interventiei pentru retehnologizari, reparatii, revizii sau avarii se produc pagube proprietarilor din vecinatatea capacitatilor energetice, titularii de licenta au obligatia sa plateasca despagubiri in conditiile prezentei legi.
8) Proprietarii terenurilor si titularii activitatilor afectati de exercitarea de catre titularii de licenta si autorizatii a drepturilor prevazute la alin. (2) vor fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate acestora. La calculul despagubirilor vor fi avute in vedere urmatoarele criterii:
- suprafata de teren afectata cu ocazia efectuarii lucrarilor;
- tipurile de culturi si plantatii, precum si amenajarile afectate de lucrari;
- activitatile restranse cu ocazia lucrarilor.

Cuantumul despagubirii se stabileste prin acordul partilor sau, in cazul in care partile in cazul in care partile nu se inteleg, prin hotarare judecatoreasca.


Pot sa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stalpi electricitate in gradina casei, pusi fara aprobarea proprietarilor terenului BeeaBeatrice BeeaBeatrice Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu raspunsul la aceasta intrebare. Bunicii mei au o casa in Orasul Novaci, Sat Pociovalistea. In gradina din spatele ... (vezi toată discuția)
Bună ziua Îmi puteți spune va rog ,dacă pe proprietatea mea ... Lara m lara Lara m lara Bună ziua Îmi puteți spune va rog ,dacă pe proprietatea mea sunt situați 2 stâlpi de curent electric ,de pe vremea lui Ceaușescu, a și putea sa ... (vezi toată discuția)
Stalp de curent electric bogdanneacsu bogdanneacsu am in curte,un stalp de innalta tensiune, amplasat chiar in pe mijloc. am incercat sa vb cu cei de la enel,insa raspunsul a fost unul analfabet:daca ma ... (vezi toată discuția)