avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nota explicativa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nota explicativa

este legal sa ti se ceara o nota explicativa neavand nici o abatere disciplinara?

[Mesaj editat - Vă rog să nu mai scrieţi exclusiv cu majuscule si să nu deschideti mai multe subiecte având aceeasi temă, este contrar regulamentului de postare.]
Ultima modificare: Duminică, 13 Iulie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:56, 14 Iulie 2014
Nu este nici ilegal. Este o practica a angajatorilor de a cere note explicative atunci cand se considera ca angajatul a gresit cu ceva, fara a fi o abatere disciplinara, tocmai pentru a putea analiza situatia si din punctul lui de vedere. De obicei, situatia se opreste aici, angajatorul primind astfel lamuririle necesare.
Nu exista niciun text de lege care sa prevada legalitatea sau nelegalitatea notelor explicative. Insa, notele explicative luate de catre angajator nu fac dovada efectuării cercetării prealabile.

In practica judiciara s-a decis ca, "nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă învinuirea şi fără să-i acorde dreptul de formula apărări şi motivaţii şi de a prezenta dovezi".(Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 903/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 197).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, directorul școlii are dreptul sa dea avertisment ... Lidia Baroi Lidia Baroi Buna ziua, Directorul școlii are dreptul sa dea avertisment scris? ART.280 din legea educației reglementează cercetarea disciplinara, ok. Dar nu poate avea ... (vezi toată discuția)
Convocare pentru nota de relatii stors2002 stors2002 Am fost convocat printr-o dispoziție dată în scris la subunitatea pe care o conduc in data de... ...la ora 9.00 la sediul.....biroul.... Am ajuns la locul ... (vezi toată discuția)
Asa zis mesaj de amenintare Alexandra232013 Alexandra232013 Ma scuzati, am gresit titlul.Titlul e: asa zis mesaj de amenintare.Multumesc pentru intelegere.Buna ziua, stiu ca suna cam stupid, dar va rog sa ma ajutati ... (vezi toată discuția)