avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contabilitatea in partida dubla
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contabilitatea in partida dubla

o asociatie de proprietari poate renunta la contabilitatea in partida dubla si sa treaca la contabilitatea in partida simpla?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:21, 3 Decembrie 2014
Da, e mult mai simplu de a face contabilitatea in partida simpla.
In HG 1588/2007 la art. 21 se prevede:
....
(3) Asociatiile de proprietari care opteaza pentru conducerea contabilitatii in partida simpla vor depune la compartimentele specializate in sprijinirea si indrumarea asociatiilor de proprietari din cadrul consiliilor locale situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv, intocmita potrivit ordinului ministrului economiei si finantelor, pana la data de 1 martie pentru situatia existenta la 31 decembrie si pana la data de 1 septembrie pentru situatia existenta la 30 iunie.
Mai multe detalii primiti de la cei unde depuneti din 6 in 6 luni "bilantul".
Asociatia de proprietari poate renunta la contabilitatea in partida dubla si trecerea la contabilitatea in partida simpla prin hotararea adunarii generale, asa cum se prevede in HG 1588/2007:
Art. 21. -
(1) Asociaţiile de proprietari au obligaţia să organizeze şi să conducă contabilitatea proprie, potrivit prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în partidă dublă sau în partidă simplă, prin opţiune, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari.

Asadar, luati aceasta hotarare in adunarea generala si in baza hotararii, administratorul, contabilul, cenzorul sa conduca mai departe contabilitatea in partida dubla pana la o data pe care o stabilesc (cea mai recomandat fiind 31 decembrie), data la care toate soldurile din partida dubla se preiau in partida simpla.
Daca asociatia opteaza pentru contabilitatea in partida dubla, trebuie sa faca raportarile la fel ca o societate comerciala: si e mai multa bataie de cap.
Fireste, contabilul poate lucra in contabilitate in partida dubla dar raportarile le va face dupa regulile contabilitatii in partida simpla care, asa cum spune numele, sunt mai ... simple!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raport de activitate BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. In cadrul asociatiei de proprietari, ,,cineva'' din comitetul de administratie, (dar cine) trebuie sa intocmeasca un raport de activitate.... in ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)
Preluare contabilitate asociatie proprietari sorin_a sorin_a Trebuie sa preiau contabilitatea unei asociatii de proprietari care este in curs de infiintare. Am cateva intrebari: - cum se incepe contabilitatea unei ... (vezi toată discuția)