tatal unei fetite nu a mai platit pensie de aproximativ un an ,fetita fiind plecata din tara cu mama,fara ca tatal sa stie ceva despre ele,mama incercand sa rupa orice legatura a copilului cu tatal,pensia se vira pe un card de care se folosea altcineva,tatal a ales sa puna banii deoparte si cand va lua legatura cu fata sa ii inmaneze personal banii.in acest timp mama fetei nu a intreprins nici o actiune impotriva tatalui pentru a cere restanta(chiar ea a spus ca ar renunta la pensie doar sa nu mai tina tatal legatura cu fata),tatal nu doreste sa depuna banii pe card deoarece de acel card se foloseste altcineva care nu are acest drept,la ce sa se astepte tatal din partea fostei concubine.are dreptul sa ceara dovezi ca banii sunt folositi doar pentru cresterea si educatia fetei?mama incearca prin toate metodele ca tatal sa nu poata lua legetura cu fata.
Tatal poate solicita modificarea tuturor masurilor dispuse prin Hot de divort daca mama nu respecta acea hotarare. De asemenea daca Hot de divort a fost data inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil, tatal poate solicita modificarea masurilor luate de instanta, avand in vedere noile prevederi legale.
Puteti introduce o actiune in instanta, si in prealabil puteti apela la un mediator in vederea solutionarii conflictului. In ceea ce priveste cardul si modul in care sunt folosite sumele virate in contul respectiv, puteti arata ca acele sume de bani sunt ridicate in tara si nu in strainatate, si sunt folosite de o alta persoana in folos propriu.
ei au trait in concubinaj si s.au despartit in 2006,iar din 2008 tatal plateste pensie alimentara fetei,copilul fiind la mama dar si tatal avand anumite drepturi.mama a plecat din tata cu copilul fara acordul tatalui(l,a cerut si cand tatal a cerut explicatii unde anume ajunge copilul ,la cine anume si cu ce va fi intretinut )mama a refuzat sa dea detalii ,exista si un semn de intrebare cum a plecat cu copilul fara nici o procura la mana din partea tatalui.oricum banii sunt pusi deoparte doar ca tatal nu doreste sa aibe vreo surpriza neplacuta din partea mamei,legat de card da se poate dovedi ca acel card se poate folosi doar in tara si altcineva decat persoana indreptatita ridica banii
Nu exista nici un semn de intrebare referitor la iesirea fetei din tara: mama are copilul incredintat prin hot judecatoreasca si ca urmare poate pleca unde si cand doreste.
Pentru pensia de intretinere - depinde foarte mult de ce scrie in hot judecatoreasca existenta.
Sumele respective or fi folosite de un tert in interes propriu, dar mama poate sustine ca tertul respectiv ii oferea alte servicii in schimbul respectivilor bani.
Daca in hot existenta scrie ca trebuie virati banii in contul respectiv, nu-i vireaza si mama depune plangere .... s-a facut cu un dosar penal.
are dreptul sa ia minora la el in vacanta ,drept de vizita ...etc,nu se specifica expres ca banii sa fie virati in cont,au fost luni cand ia inmanat personal,sau prin posta au fost trimisi ,banii sunt folositi de bunica fetei ,dar cum poate ea demonstra ca ii foloseste pentru fetita daca fata nu se afla in tara? am explicat ca mama face tot posibilul ca tatal sa nu poata lua legatura cu copilul, si nici semne ca se poate discuta rezonabil cu ea nu sunt,mama nu a luat nici o masura pana acum impotriva tatalui pentru pensia restanta ...bunica iind cea care cand suna ii reaminteste tatalui ca sa trimita pensia fetei.poate mama sa imputerniceasca pe bunica sa foloseasca banii fetei ?//???app mama cand a plecat din tara a cerut acordul tatalui pentru a putea iesi afara si cand a insistat foarte mult sa il primeasca chiar ea a zis ca are bevoie de procura sa poata iesi ,de asta am zis ca e cu semnul intrebarii iesirea din tara a copilului fara procura
Exemplu ipotetic:
Eu am o datorie in tara de x lei si Vasile are o datorie fata de copilul care este la mine de x lei. Pentru a-mi plati datoria mea de x lei voi folosi serviciile intermediarului Popescu. Eu ii trimit lui Popesc x lei pentru a-mi plati datoria si cheltuiesc pentru asta suma a. Pentru a primi suma de x lei pe care Vasile ii datoreaza pentru intretinerea copilului care este la mine mai cheltuiesc suma b.
Dupa ce pun tranzactiile pe hartie si cuget, constat ca daca n-as incasa banii pe care Vasile ii datoreaza copilului ci l-as imputernici pe Popescu sa-i incaseze si sa plateasca cu ei datoria de x lei pe care o am eu in tara si as folosi suma x pe care ar trebui sa o trimit in tara in locul datoriei lui Vasile as ramane cu (a+b) pe care i-as putea cheltui in folosul copilului.
In felul acesta copilul beneficiaza de toti cei x lei din partea tatalui.
Ideea este ca atata timp cat copilul este incredintat mamei spre crestere si tatal este obligat la plata pensiei de intretinere, mama este responsabila de cum cheltuieste banii respectivi.
Tatal poate contesta modalitatea de cheltuire a banilor doar daca are dovezi ca nu este bine ingrijit copilul - parerea mea.
In 2008 nu exista autoritate parinteasca in comun, deci doamna are incredintare si nu avea nevoie de acordul tatalui ca sa paraseasca tara. Poate n-a stiut cand a cerut acordul. Acuma depinde si de tara si de conditiile de acordare a rezidentei - pentru ca exista tari care cer acordul celuilalt parinte la emigrare.