avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune cu probleme

Va rog un sfat pentru urmatoarea speta:
1. In urma decesului sotului, sotia si cei doi fii devin mostenitori ai unui imobil astfel: 60 si ceva % sotia pe care o voi denumi in continuare A si 16 si ceva % copii B si C. A si B promit cotele lor parti de mostenire, urmand ca C sa achite cheltuielile de succesiune, sa stinga o datorie a lui B catre C in contul cotei parti de mostenire, iar C sa se ingrijeasca de cheltuielile necesare intretinerii imobilului. C face succesiunea, nu mai are pretentii la datoria lui B si ii mai achta lui B o suma de bani pentru a fi onorabila intelegerea ramanand ca actele sa fie facute intr-un orizont de timp rezonabil, face investitii necesare in imobil ( reparatii si imbunatatiri), achita toate facturile. Mentionez ca A locuieste cu C iar B are propriul imobil.
Dupa o perioada de timp in care A B tergiverseaza incheierea actelor, cresc preturile la apartamente si A B nu mai vor sa recunoasca intelegerea si dorestc vanzarea apartamantului cu impartirea sumei cf certificatului de mostenitor, fara a lua in calcul nicio cheltuiala a lui C si sustinand ca va returna suma datorie la ceruse initial sa renunte C in contul cotei parti a lui B, considerand ca numeni nu l-a obligat pe C sa faca investitii. B face un transfer bancar catre C fara sa il instiinteze pe acesta cu o suma unilateral stabilita.

Ce poate face C in aceasta situatie?

2. Care este diferenta, sau in ce consta actiunea in constatare si cea in realizare si daca poate fi utilizata de C impotriva lui B pentru a-i reveni cota parte promisa si platita.

3.iesirea din indiviziune poate fi o solutie favorabila pt C? isi poate eventual recupera cheltuielile sau chiar dobandi imobilul?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 08:54, 14 Mai 2009
Pentru C o hotarire judecatoresca pronuntata ca efect al unei actiuni in constatare nu ar fi favorbaila caci el nu ar putea sa o puna in executare silita. Daca ar interveni in procesul de iesire din indiviziune ar avea mai multe sanse inclusiv daca sporul de valoare adus imobilului este foarte mare poate cadea in lotul lui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune . stelutaalistar stelutaalistar Buna ziua ! Problema are legatura cu o succesiune si cu o iesire din indiviziune. Este vorba de un imobil (casa si teren) ce a fost obtinut de soti in timpul ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune geavela geavela Eu si sora mea dorim iesirea din indiviziune .Noi avem 50% dintr-o garsoniera,iar matusa ns.50%.Va rog sa-mi spuneti a)ce taxe ,de timbru,sau altceva trebuie ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie in mod abuziv GVKro GVKro Buna ziua Am o intrebare la dumneavoastra In urma unor scandaluri/neintelegeri, fiul, care locuieste impreuna cu mama lui(aceasta fiind proprietara) in ... (vezi toată discuția)