avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pamant cumparat, acte neperfectate din cauza vanzatorului

Buna ziua. Am cumparat pamant, l-am achitat integral in prezenta notarului dar actele nu s-au putut perfecta pentru ca vanzatorul nu a facut cadastru si intabulare. Acum eu nu am nici pamantul si nici banii inapoi nu mi s-au dat. Ce pot face? Vreau sa ii dau in judecata dar nu stiu in temeiul carei legi pot face asta. Va rog sa ma sfatuiti si ajutati. MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: silvia77 , utilizator 10:43, 11 Septembrie 2014
In speta prezentata, deduc ca lucrurile stau astfel: ati incheiat un antecontract (promisiune bilaterala de vanzare-cumparare), urmand ca ulterior sa se efectueze cadastrul si intabularea de catre promitentul vanzator, ca sa puteti perfecta si contractul de vanzare-cumparare.
Din punct de vedere legal este in regula: notarul poate autentifica un astfel de antecontract, inclusiv cu plata integrala a pretului.
Ideea este ca dv., in calitate de promitent cumparator, ati acceptat cea mai riscanta varianta, si anume aceea in care ati achitat pretul integral al unui teren fara cadastru si intabulare, pe baza unui antecontract si a sperantei ca promitentul vanzator isi va respecta cuvantul si va efectua cadastrul si intabularea. Se pune intrebarea: pe langa cuvantul promitentului vanzator, antecontractul cuprinde vreo clauza prin care acesta s-ar obliga sa efectueze cadastrul si intabularea si sa suporte cheltuielile generate de intocmirea acestora?

Aveti cateva variante din care sa o alegeti pe cea pe care o considerati cea mai pertinenta:
1. Dacă promitentul vânzător se răzgândește, de obicei se insereaza în antecontract o clauză conform căreia acesta va achita promitentului cumpărător dublul sumei dată la autentificarea antecontractului (in cazul de fata, dublul costului integral al terenului). Exista stipulata o asemenea clauza in antecontract?
2. Aveți posibilitatea ca în cazul în care promitentul vânzător nu mai dorește încheierea contractului de vânzare la data stabilită, să solicitați să se înscrie în cartea funciară ipotecă legală asupra bunului pentru restituirea sumei de bani plătită la antecontract.

Stoica Ioana a scris:

Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.


Recomandarea doamnei avocat era valabila doar in cazul in care terenul avea deja cadastrul si intabularea facute.

Referitor la intocmirea cadastrului si a intabularii, in situatia in care aveti certitudinea ca promitentul vânzător este de rea credinta si refuza efectuarea cadastrului si a intabularii, continui enumerarea variantelor:
3. Va asumati dv. costurile legate de intocmirea cadastrului si a intabularii, dupa care puteti solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.
4. Va adresati unui mediator pt. a initia procedura de mediere intre dv. si promitentul vânzător, varianta mai ieftina si mai rapida, care se va desfasura pe baza intereselor si nevoilor dv. si in cadrul careia va veti preciza clar pretentiile. Acordul de mediere incheiat va fi autentificat notarial sau incuviintat de instanta de judecata, devenind titlu executoriu.
5. Deschideti actiune in instanta, varianta mai costisitoare si de durata mai lunga.



Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2014
Birou de mediator Mihaela-Corina Bucur, Mediator
va multumesc frumos pt raspunsuri, o sa ma gandesc ce varianta sa adopt
M-am hotarat sa ii dau in judecata dar nu stiu cum sa o fac. Nu am bani de avocat si daca puteti sa ma indrumati un pic..... Cerere de chemare in judecata pentru rezolutiunea promisiunii bilaterale de vanzare - cumparare ...... e bine asa sau alta forma?
Mentionez ca doresc sa imi primesc banii inapoi conform contractului
MULTUMESC
Daca vreti sa deschideti actiune in instanta, trebuie sa aveti in vedere temeiul legal in baza caruia faceti chemarea in judecata.
In situatia in care nu doriti avocat, studiati foarte bine contractul si vedeti daca exista prevederi contractuale care nu au fost respectate, eventual clauze abuzive in avantajul vanzatorului, insa, daca astfel de prevederi nu exista, ci situatia este doar ambigua, riscati ca actiunea sa va fie respinsa ca neintemeiata.
Hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare poate fi pronuntata chiar daca nu exista cadastru sau intabulare .

O speta , in acest sens :


[ link extern ]

Aveti la indemana si actiunea pentru rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparare, operand repunerea in situatia anterioara, cu daune- interese.





Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Vanzare teren pesticid pesticid Am citit pe forum ca un domn cumpara teren fara cadastru si intabulare. Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt riscurile pentru cel care vinde (vanzatorul) ... (vezi toată discuția)
Garsoniera fara cadastru car-men car-men Buna ziua, Vreau sa cumpar o garsoniera dar nu are cadastru. Urmeaza sa il faca cu un avans pe care i l-as da eu in urma semnarii unui antecontract. Ce ... (vezi toată discuția)
Antecontract cu procura inclusa domdiem domdiem am cumparat prin antecontract cu plata integrala si cu procura pentru cadastru si vanzare inclusa , in 2008 , un teren arabil extravilan in jud. Ialomita , ... (vezi toată discuția)