Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema!
Sunt angajata de pe 1 august 2013, cu un CIM pe perioada determinata de 12 luni, in cursul acestor 12 luni am ramas insarcinata si am nascut pe 22 Mai 2014, am luat cele 126 de zile de concediu de maternitate, pana pe data 17.07.2014 si am facut cerere pentru concediul de crestere a copilului si de suspendare a CIM de pe data de 18.07.1987. Problema este ca angajatorul nu vrea sa imi elibereze decizia de suspendare a CIM, pe motiv ca contractul meu expira pe 31 iulie 2014.
Este legal sa nu imi elibereze decizia de suspendare pentru ca am contract pe perioada determinata?
Mentionez, ca i-am cerut angajatorului sa citeasca art.51 (a ) din Codul Muncii, dar el a spus ca acest articol se aplica doar la contractele pe perioada determinata.
Va multumesc!
CIM se poate suspenda, insa doar pe perioada 17.07-31.07.2014, cand va inceta de drept ca urmare a expirarii lui. Lucrati in invatamant?
Dupa incetarea CIM va puteti inscrie la somaj si veti beneficia incontinuare de CCC, iar la expirarea acestuia veti beneficia de somaj.
1. Angajatorul dvs. nu cunoaste prevederile din Codul muncii: art. 49, art.51, art.56.
2. Art.51 din Codul muncii reglementeaza suspendarea contractului individual de munca (CIM) din initiativa salariatului, fara a se preciza ca aceasta nu se poate face in cazul CIM pe perioada determinata.
- Adica acest articol se aplica tuturor CIM.
3. Dvs. faceti cererea de suspendare a CIM cu data de 18.07.2014 (si luati numar de inregistrare).
4. La data cand expira CIM (31.07.2014) angajatorul este obligat sa emita decizia de incetare de drept a CIM, in baza art.56(1), lit.i) din Codul muncii (chiar daca la acea data dvs. sunteti in CCC).
5. Din Codul muncii:
Art. 49
...
(5) De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza.
Art. 51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
...
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata; ...
6. Daca angajatorul nu emite decizia de suspendare a CIM faceti urgent o sesizare la ITM.
7. Pentru a primi indemnizatie pentru CCC cu data de 18.07.2014 aveti termen de depunere a actelor la Primarie 60 de zile lucratoare de la data de 18.07.2014.
Imi cer scuze ca iarasi va deranjez! Dar daca angajatorul nu imi elibereaza decizia de suspendare pana pe 31.07.2014(cand inceteaza cim)?
iar suspendarea trebuie sa mi-o faca pe toata durata ccc(adica 2 ani) sau pana cand imi inceteaza de drept contractul (31.07.2014)?
Multumesc mult!
1. - In raspunsul precedent va spuneam sa faceti o sesizare urgenta la ITM.
- Se va face o verificare a celor sesizate de dvs. si il vor obliga pe angajator sa respecte prevederile legale )adica sa va suspender CIM).
- Veti primi si dvs. un raspuns, in scris, cu cele constatate si masurile luate precum si ce puteti face dvs. dupa aceea.
2. V-am mai spus ca veti avea timp deoarece pentru depunerea actelor la Primarie aveti un termen de 60 de zile lucratoare de la data de 18.07.2014.
3. Dar eu cred ca angajatorul va intelege daca ii aratati textele din Codul muncii si va proceda asa cum spune legea.
4. - Este prima data cand aud ca un angajator procedeaza asam datorita necunoasterii prevederilor legale.
- Ar putea foarte bine sa sune la ITM sa intrebe si sa rezolve problema pe loc, fara sa mai faceti dvs. sesizare la ITM.
5. Suspendarea CIM se face pentru perioada 18.07-31.07.2014 deoarece cu data de 31.07.2014 inceteaza de drept CIM.
ITM-ul nu-l poate obliga pe angajator sa va emita decizia de suspendare a c.i.m.
Insa angajatorul are obligatia de a va aproba CCC, conform art.25 alin.1 din OUG nr.111/2010.
Neaprobarea cererii de CCCC constituie contraventie sanctionata cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei de catre organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Din OUG 111/2010:
art. 25 (1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
art.26
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
..........