avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Masura legala sau abuz si hartuire morala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Masura legala sau abuz si hartuire morala?

De 7 luni lucrez la o la o companie, toate bune si frumoase pana acum 3 saptamani cand au inceput sa se faca restructurari "din lipsa de lucrari". Printre cei vizati am fost si eu. Mi s-a pus in fata o decizie de incetare a contractului de munca prin acordul partilor si mi se oferea un salariu compensatoriu si sa plec chiar de a doua zi. Am refuzat sa semnez aceasta decizie si mi s-a spus ca lucrurile pot fi si altfel, ca sunt tanara si nu are rost sa imi fac singura probleme. Am zis ca nu semnez asa ceva pt ca imi pierd unele drepturi si ca singura conditie in care as semna asa ceva ar fi 4 salarii compensatorii. Au refuzat si cam atat.. In situatia mea au mai fost si alti colegi dar eu am fost singra care a refuzat sa semneze.
Am asteptat sa ia ei o decizie si sa vina cu o concediere ceva dar... nimic, pana acum cateva zile cand am fost chemata in biroul directorului si mi s-a adus la cunostinta o decizie de santiune disciplinara (am primit 2 avertismente pentru ca am intarziat 15 min, fara nici o proba pentru ca noi nu avem cartele, camere sau condica). Sunt legale aceste avertismente din moment ce eu nu am nici un regulament intern, o fisa a postului sau un contract colectiv semnat cu ei? Acestea nici nu exista in cadrul unitatii!! Contractul individual de munca e singurul care are semnatura mea si acolo scrie de norma de 8 ore si atat. Eu practic nu am semnat nicaieri k am luat la cunostinta ca programul incepe de la 9 si nu de la 9:15. Pt acest avertisment trebuia sa mi se aduca si dovada? Sau trebuie sa o cer eu ?
E clar ca se incearca sa se faca presiune asupra mea si ca acest avertisment e nefondat din moment ce toti ajungem dupa 9 si eu am fost singura care l-a primit. La cate avertismente de genul asta poate sa ia o masura mai grava impotriva mea. Cum as putea sa ma apar pt ca imi este clar ca ei acum incearca sa imi desfaca contractul de munca pe motiv de abatere disciplinara si nu prin concediere?
O plagere impotriva lor pt hartuire morala sau abuz de functie m-ar ajuta? ?
Cel mai recent răspuns: AlditaP , utilizator 12:57, 14 Mai 2009
1. E clar ca se fac presiuni asupra dvs. pentru incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii).
2. Orice sanctiune va vor da trebuie sa respecte prevederile Codului muncii si ale CCMUNN, altfel decizia de sanctionare este lovita de nulitate.
3. Nu semnati nici o cerere de incetare a CIM, nici demisie, lasati pe angajator sa va concedieze prin desfiintarea postului ocupat de dvs. (art.65 din Codul muncii) pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Nu are ce sa va faca. Daca va concediaza disciplinar, fara respectarea procedurii legale, contestati decizia in instanta si veti castiga.
5. Avertismentele nu sunt legale daca nu s-a facut cercetarea disciplinara prealabila. Daca vi s-au dat in scris cele doua avertismente pastrati-le ca proba.
6. Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla si o sa va spunem cum sa procedati.
Va multumesc pentru raspunsul prompt! As mai avea totusi niste nelamuriri:
- o plangere la ITM i-ar mai pune la locul lor? (mi s-a adus un avertisment fara o cercetareprealabila si fara un regulament intern existent in unitate)
- avertismentele pe care l-am primit se anuleaza la sfarsitul acestei luni? ce urmareste de fapt prin aceste avertismente? Cand se pot transforma ele in motiv de incheiere a contractului pe motiv disciplinar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligare semnare demisie cu acordul partilor Adina_G Adina_G Buna, tocmai am fost anuntata ca incepand cu 15 august nu se mai doreste colaborarea dintre mine si firma angajatoare. Problema este ca mi s-a spus sa semnez ... (vezi toată discuția)
Bună! am si eu un stres cu demisia, mi se cere sa plec din firma ... Mario55R16 Mario55R16 Bună! Am si eu un stres cu demisia, mi se cere sa plec din firma pentru ca sefii au simtit un pericol in mine de nu ai desconspira pe ei de niste neregulile, ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara Marius Nou Marius Nou Astazi am fost convocat la locul de munca intr-o sedinta in cateva minute si mi s-a adus la cunostinta ca nu am vrut sa-mi ajut colegii intr-o anumita zi. ... (vezi toată discuția)