Firma X ca si debitor a introdus actiune in instanta pentru declararea insolventei - deoarece nu detine nimic - active de niciun fel - s-a declansat procedura simplificata.
Tribunalul, prin prima hotarare a stabilit drept remuneratie pentru lichidatorul judiciar o suma fixa si un procent de 10% din recuperari.
Administratorul firmei a contactat societatea de lichidare si i s-a spus ca suma fixa stabilita de instanta este in sarcina lui. Este corect conform legii?
PS
Din cunostintele mele, remuneratia fixa a lichidatorului este achitata dintr-un fond constituit de Reg Com. Din cate m-am priceput sa citesc si legislatia confirma acest lucru - Lg 85/2006 art.4 daca nu ma insel.
V-as ramane recunoscator daca cineva de specialitate m-ar putea ajuta.
trandafir2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu sunt de specialitate, dar dat fiind ca nu v-a raspuns nimeni de 3 zile va spun ca teoretic aveti dreptate, insa in practica lucrurile stau un pic altfel ... deci, cugetati si dvs.
Va multumesc pentru bunele intentii! Banuiesc ca, de cand s-au introdus serviciile platite pe aici, pe forum nu prea mai afli mare lucru... Nu acuz, e doar o parere B-)
Buna seara .
Intr-adevar.conform legii,daca firma nu detine bunuri ,active sau numerar in patrimoniu, onorariul lichidatorului va fi achitat dupa terminarea lichidarii,din fondul de lichidare.
Dar nu este ilegal,daca dvs.achitati acest onorariu lichidatorului,pentru care va emite chitanta si factura,conformj legii.
Asa este aceasta prevedere legala. Incalca principiile elementare ale dreptului european , care prevad ca nimeni nu este obligat sa lucreze fara sa fie neremunerat, conform muncii depuse, in afara de exceptiile legale .
De altfel,cred ca acesta este unicul caz din legislatia romaneasca in care un profesionist, munceste 2-3 ani cat dureaza lichidarea judiciara, in mod gratuit,ba mai mult,chiar achita de la el,cheltuielile de lichidare,care i se vor deconta dupa 2-3 ani,de catre fondul de lichidare,cu mare greutate .
Deci dvs.puteti decide,daca ii veti achita onorariul sau nu pentru munca depusa de catre acesta .Si va spun eu,este multa raspundere in aceasta munca .
O intrebare,daca permiteti.
Instalatorul care va repara in casa sau medicul la care mergeti la consult, accepta sa beneficiati de prestatiile lor fara plata ? Va spun eu ca nu., si chiar si cu plata, medicii ,unii dintre ei , isi fac meseria cu neglijenta si nepasare fata de statutul profesiei lor. Si vorbesc in cunostinta de cauza despre aceste lucruri.
O seara buna,
Marius Bote .
Buna seara.
Va inteleg punctul de vedere deoarece faceti parte din breasla.
Totusi, pentru a-mi arata ca nu sunteti subiectiv, poate imi raspundeti la cateva neclaritati...
1. Deoarece nicaieri nu se specifica in sarcina administratorului plata onorariuliui, de ce ar trebui sa sa se simta indatorat sa plateasca?
2. Nu administratorul a solicitat serviciile firmei de lichidare... Firma a fost desemnata aleatoriu. Daca nu doreste sa se implice in astfel de operatiuni, stiind bine cum sta treaba, de ce isi ofera serviciile?
3. Din moment ce asa este legea si la final isi incaseaza onorariul, mai puteti spune ca este o prestatie fara plata?
4. Daca nu dvs. sunteti dator sa platiti (asa cum legal/moral/umanitar - luati-o cum vreti - nu este nici administratorul in acest caz) v-ar placea sa va solicite cineva o suma de care sa beneficieze mai rapid doar pentru simplu fapt ca va taie chitanta si astfel da un oarecare aspect de legalitate operatiunii?
Toate firmele contribuie la constituirea acestui fond la Reg Com si este normal ca orice firma in dificultate sa beneficieze de el! Este ca atunci cand, dupa ce platiti o asigurare de sanatate, cand sa beneficiati de ea, mergeti la medic si va pune sa va platiti consultatia sau prestatia medicala doar pentru simplu motiv ca dureaza prea mult sa-si recupereze banii de la asigurator. V-ar placea sa va ia banii si sa va legalizeze operatiunea taindu-va chitanta? Cred ca nu... ia-ti spune sa-si incaseze banii de unde trebuie.
Nu ma intelegeti gresit, dar nimeni nu face acte caritabile, mai ales ca, in cazul de fata este vorba de o suma considerabila - aproape echivalentul a 900 euro.
Oricum, va multumesc pentru parere si nu astept neaparat raspunsul dvs. la intrebarile de mai sus. Ceea ce ma interesa punctual, am aflat.