Buna ziua,
As dori sa ma indrumati in situatia urmatoare:
In data de 02.07.2014, tatal meu a fost muscat de cainele unei vecine in timp ce o ajuta pe aceasta la descarcarea orzului in hambar. A fost chemata ambulanta, adus la spital, el locuind intr-o lacalitate rurala, si internat pana in data de 08.07.2014. In cursul internarii, s-a procedat la "toaleta chirurgicala si sutura tegumentara" pentru cele 4 plagi suferite la ambele antebrate precum si pentru plaga suferita in zona "ramului vertical stang mandibular si submandibular ( partea stanga a gatului). Precizez ca plagile au intre 4 cm si 10 cm. Atat pe perioada internarii cat si ulterior, nimeni din partea familiei vecinei, care mai este si ruda, nu s-a interesat de situatia tatalui meu. In data de 14.07.2014, am luat legatura cu fiica vecinei rugand-o sa-mi precizeze daca este sau nu vaccinat cainele agresor, pentru a putea prezenta la spital un carnet de sanatate al acestuia, reducand astfel numarul de doze de vaccin antirabic care trebuie administrate tatalui meu. Fiica vecinei mi-a spus ca nu detine carnet de sanatate pentru caine, ca ii pare rau de ce s-a intamplat, dar ca nu are nici o responsabilitate sau datorie cu privire la incident pentru ca totul s-a intamplat in curtea lor si nu l-a chemat nimeni pe tata sa ii ajute. Am ramas surprinsa neplacut, si in data de 17.07.2014, am mers la IML si am obtinut eliberarea unui certificat medico-legal, prin care se specifica un numar de "16-18 zile de ingrijiri medicale de la data producerii leziunilor.
Acum pentru mine se ridica urmatoarele intrebari:
1. Avem dreptul de a ne indrepta impotriva proprietarului gospodariei respective pentru recuperarea cheltuielilor suportate in spital pentru tratament, avand toate bonurile pentru medicamentele cumparate (stim toti ca in spitale nu exista nimic si ti se face lista cu tot ce trebuie), cheltuielile pe care le suportam pentru a plati un om sa il ajute in curte ( conform bilet de iesire din spital nu are voie sa fala efort cu ambele maini 6 luni), si pentru daune morale?
2. Care este cursul unei astfel de actiuni si carui organ al statului trebuie sa ne adresam in prima faza?
3. Exista varianta prin care proprietarii si in acelas timp stapanii cainelui sa nu poata fi trasi la raspundere pentru ca incidentul s-a produs in curtea lor si nu intr-un spatiu public?
PS Am uitat sa precizez ca la operatiunea de descarcare a orzului in hambar au participat mai multi vecini (unii dintre ei exprimandu-si dorinta de a fi martori in eventualitatea unui proces), a fost prezenta proprietara, fiica si ginerele acesteia, persoane care in momentul in care cainele a scapat din tarcul improvizat si s-a napustit asupra tatalui meu, au fugit, tata fiind obligat sa se lupte efectiv cu cainele ( un ciobanec romanesc de cca. 80 kg), pentru a se salva, reusind intr-un final sa il inchida SINGUR in tarcul din care scapase.
Cel mai recent răspuns:
cyan , moderator
18:36, 18 Iulie 2014