avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Tranzactie cu cod IBAN gresit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Tranzactie cu cod IBAN gresit

Cu actul de vanzare cumparare pentru un teren si autentificat de notar, am facut un credit ipotecar. La o luna dupa ce tranzactia a fosta facuta prin banca, vanzatorul ma anunta telefonic ca a gresit codul IBAN si n-a intrat in posesia banilor.
Eu am inceput sa platesc deja rate. Daca nu ma suna habar n-aveam, banca a facut tranzactia cu codul IBAN de pe contractul de vanzare cumparare autentificat de notar si semnat de ambele parti.
Cine si ce trebuie facut ?
Responsabilitatea datelor de transfer ii revine celui completeaza ordinul de plata.

Daca acesta (cumparatorul) a completat corect datele furnizate de catre beneficiarul banilor (vanzatorul) dar datele au fost incorecte iar contul exista atunci vina ii apartine vanzatorului.

CUmparatorul (@TANTY) trebuie sa verifice in copia ordinului de plata (pe care trebuie sa o aiba) daca datele furnizate de catre vanzator si inscrise in contractul de v/c autentificat corespund cu cele din OP (nr. cont si CNP vanzator).

Daca datele din OP sunt identice cu cele din contract atunci este clar ca vina ii apartine vinzatorului si nu lui sau bancii.

Exact in aceeasi situatie sunt si eu - am cumparat cu credit ipotecar o casa, contul a fost trecut gresit de catre notar pe CVC (copy/paste probabil din alt contract folosit ca model). Banca mea a facut plata in contul indicat, banca vanzatorului a acceptat plata (desi numele nu corespundea!!) iar acum persoana la care au ajuns banii refuza sa ii dea inapoi (considera ca a primit un "cadou" de la banca).

Cei de la banca vanzatorului incearca sa paseze vina pentru faptul ca au acceptat o plata pe un IBAN care nu corespundea cu numele destinatarului de pe OP, spun ca era treaba bancii platitoare (desi din ce stiu eu, banca platitoare nu poate verifica cui apartine un IBAN corect - nu le apare nicaieri numele titularului daca este din alta banca).

Ce ma sfatuiti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iban gresit 100sag 100sag Salut. ACum vreo câteva luni am făcut o tranzacție prin home bank in valoare de 1000 de euro..dar am greșit iban.numele si adresa sunt corecte.am sunat la ... (vezi toată discuția)
Cont bancar gresit ionelpo906 ionelpo906 Buna ziua.Am solicitat o retragere de bani dintr-un cont deschis la o firma de pariuri on-line.Problema consta in aceea ca am indicat un cod IBAN gresit - ... (vezi toată discuția)
Cum se pot incasa cel mai sigur bani intr-o vanzare de teren? liana1963 liana1963 As dori sa stiu care este cel mai sigur mod de a incasa pretul unui teren vindut ( deci relativ o suma mare de bani) ,asa incit sa poata fi semnat actul de ... (vezi toată discuția)