avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Personalizarea in sensul legii/jurisprudentei ?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Personalizarea in sensul legii/jurisprudentei ?

Buna ziua,

Cine s-a lovit si cunoaste interpretarea OPC, dar mai ales a instantelor de judecata in ceea ce priveste produsele personalizate care sunt exceptate de la retur de catre clienti, in sensul art. 10 lit. c din OUG 34/2014 ? In speta, o pereche de pantofi facuti pe comanda prin alegerea de catre client dintr-o paleta (foarte larga) de optiuni, sunt sau nu produse facute dupa specificatie sau personalizate in mod clar ?

Ceva jurisprudenta in acest sens ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: calin_andrei , utilizator 13:48, 30 Iulie 2014
Este art. 16, nu 10.
Definitiile din ordonanta sunt:

În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, următoarele expresii şi termeni se definesc după cum urmează:
3. produs - orice bun corporal mobil, cu excepţia bunurilor vândute prin executare silită sau valorificate ca urmare a aplicării prevederilor legale; [...]
4. produse realizate conform specificaţiilor clientului - orice produse care nu sunt prefabricate, realizate pe baza opţiunilor individuale sau a deciziei clientului;

Pantofii nu sunt prefabricati ci au fost executati in urma comenzii dvs.

Pe de alta parte ei au modele iar daca pantofii nu au fost personalizati in mod foarte clar, cum se precizeaza - deci nu ati cerut monograma etc. - ci doar ati indicat marimea si culoarea este posibil, in opinia mea, sa aveti castig de cauza. Asta desigur daca nu ati acceptat cand ati facut comanda conditiile lor care probabil spun ca nu accepta retururi sau ceva de genul asta. In acest caz s-ar putea ca sansele sa fie minime.
Faceti reclamatia, nu aveti nimic de pierdut.

Nu cunosc jurisprudenta in materie.
In primul rand precizez ca intreb din perspectiva producatorului/vanzatorului.. Apoi este vorba de produse fabricate individual in urma deciziei clientului in materie de: material, culoare, talpa, toc, marime, etc. Intrarea in fabricatie se face pe baza deciziei clientului. Nu stiu daca prefabricarea se refera la produs in sine (pantof) sau materialele folosite. Deci am putea spune ca sunt realizati conform specificatiilor clientului? Daca personalizarea se refera la monogramare, etc., atunci nu putem vorbi de personalizare.

Si bineinteles ca sunt termeni si conditii de bifat la achizitie care spun ca s-a inteles ca sunt produse la comanda si nu pot fi returnate. Dar daca ar fi contrare legii ar fi nule.

Problema este ca ANPC a considerat pana acum ca sunt produse exceptate de la retur, iar acum si-a schimbat punctul de vedere. Procesul verbal intocmit de ANPC se poate contesta in instanta, banuiesc ?
Prefabricarea se refera produse de serie. Dvs. nu executati decat la comanda, nu aveti stocuri. Asta zic eu ca va ajuta.

este vorba de produse fabricate individual in urma deciziei clientului in materie de: material, culoare, talpa, toc, marime, etc.

In primul mesaj ati spus paleta foarte larga de optiuni, eu am inteles ca ar fi vorba de modele. Daca clientul, pe langa model, alege si din ce sa fie talpa si cum sa fie tocul in opinia mea este clar produs personalizat. Daca poate alege doar modelul si marimea nu stiu ce sa zic, cred ca depinde de interpretare, ca si la culoare (de exemplu o comanda de pantofi galbeni e, in opinia mea, ceva neobisnuit, greu vandabil si ar putea fi considerata personalizare).

Sigur ca puteti contesta procesul verbal, aveti grija sa nu depasiti termenul.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2014
Ares-3, moderator
Care este termenul de contestatie ? Competenta este la Judecatorie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Returanrea produselor facute la comanda Luiza S Luiza S Buna ziua! Am un atelier in care produc incaltaminte la comanda. Clientul isi alege modelul, tocul , culorile etc. Totul se face pe masura clientului, sunt ... (vezi toată discuția)
Maximul retururilor acceptate din partea comerciantilor online LongJohn LongJohn Buna ziua, Nu am gasit pe nicaieri o informatie care sa releve numarul maxim de retururi in decursul unui an. Ma intereseaza acest aspect, mai ales ca, ... (vezi toată discuția)
Returnare rochie de mireasa adina8600 adina8600 La Tg Miresei din mai de la Bucuresti am achizitionat o rochie de mireasa+voal,neffind marimea mea doamnele de acolo mi-au luat masuratorile pentru a face una ... (vezi toată discuția)