avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... art 213 din Codul Penal
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

art 213 din Codul Penal

Buna ziua,

Firma la care lucrez a semnat un contract pentru achizitionarea unei imprimante profesioniste. Conform contractului trebuia platit un avans si apoi primele 2 rate. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat. Furnizorul ne-a amenintat cu rezilierea contractului + penalizare de 10% din valoarea contractului (desi aceasta penalizare putem s-o platim conform contractului doar daca reziliem noi contractul). De asemenea am fost amenintati cu articolul 213 din Codul Penal.
Va rog sa-mi spuneti daca intradevar situatia noastra intra sub art. 213 din Codul Penal si ce putem face in acest caz.
Va multumesc.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:12, 16 Mai 2009
Art. 213. - Abuzul de încredere

Însusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.

Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.

Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.
Daca opereaza rezilierea contractului iar dumneavoastra le puneti bunul la dispozitie nu mai au baza pt. introducerea unei actiuni penale. Aceasta opereaza doar in situatia in care dumneavoastra refuzati restituirea bunului.
Multumesc pentru rapsuns.

Ce inseamna "sa le punem bunul la dispozitie"? Noi nu am primit fizic imprimanta. Firma are doar contractul semnat. Urma sa primim produsul dupa ce plateam avansul. Nu am plati avansul, deci nu am primit imprimanta.
Cu atat mai mult daca bunul este in posesia lor nu pot formula actiune penala.
In fond nici nu v-ati insusit bunul lor si nici nu ati dispus de el pe nedrept cum dispune articolul de lege.
Stati linistit, nu au ce sa va faca. Daca vor formula plangere, va trebui sa identifice si bunul pe care vi l-au pus la dispozitie ( model, serie, proces verbal de predare-primire semnat de parti )............neexistand predare-primire........nu au ce sa faca..
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
magyari, utilizator
Cati L. a scris:

Buna ziua,

Firma la care lucrez a semnat un contract pentru achizitionarea unei imprimante profesioniste. Conform contractului trebuia platit un avans si apoi primele 2 rate. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat. Furnizorul ne-a amenintat cu rezilierea contractului + penalizare de 10% din valoarea contractului (desi aceasta penalizare putem s-o platim conform contractului doar daca reziliem noi contractul). De asemenea am fost amenintati cu articolul 213 din Codul Penal.
Va rog sa-mi spuneti daca intradevar situatia noastra intra sub art. 213 din Codul Penal si ce putem face in acest caz.
Va multumesc.

O zi buna!

Fapta descrisa nu constituie infractiune pe art 213 c. pen.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Plangere penala Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: o societate de leasing are un client care nu mai plateste si refuza sa predea masina, contractul fiind ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere? DanyD DanyD Administratorul unei SC SRL a incheiat un contract de leasing cu o anumita SC, persoana juridica devenind astfel utilizatoarea unui autoturism. Fiindca nu mai ... (vezi toată discuția)
Furt safiru safiru ce pot sa fac daca am locuit cu chirie la cineva si am plecat in strainatate iar persoana respectiva mi_a oprit lucrurile personale pt care sunt proprietar si ... (vezi toată discuția)