avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donare mostenire

Buna ziua,

As dori un raspuns avizat in urmatoarea chestiune. Parintii mei au murit in urma cu cativa ani iar noi suntem 3 copii. Dupa tata, fiindca el a murit primul s-a facut succesiunea insa dupa mama nu s-a facut inca deoarece unul dintre copii a tot tergiversat in mod intentionat lucrurile si le tergiverseaza in continuare. Eu am facut hartie la notar in sensul ca am acceptat partea ce mi se cuvine dupa mama dar atat. Din moment ce nu se poate ajunge la un acord privind succesiunea si dupa mama, sincer, m-am gandit (ca si-asa nu duc nimic cu mine pe lumea cealalta si nici nu-mi voi manca sanatatea si nervii prin tribunale) sa donez partea dupa tata dar si partea dupa mama ( daca e posibil, din moment ce succesiunea nu s-a facut ) ca sa nu mai platesc impozit dupa ceva ce nu-mi aduce niciun venit. Va rog sa-mi spuneti daca e posibil asa ceva si ce costuri presupune acest lucru. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:28, 25 Iulie 2014
Da, puteti dona/vinde partea dvoastra din masa succesorala.
Pentru aceasta trebuie sa luati legatura cu un notar, de la care veti afla si costurile, dar si pasii de urmat.
O poate dona sau vinde dupa ce dezbat succesiunea, ori dl Zechino spune ca succesiunea nu s-a dezbatut si ar putea dura mult aceasta dezbatere iar el vrea "sa scape" de partea sa de mostenire acum, pina la dezbatere tocmai pt a nu mai plati impozite.
Pina la dezbaterea succesiunii dupa mama nu sunteti nici proprietar dar nici strain de toate acestea platind impozite.
Partea ce v-a revenit dupa decesul tatalui o puteti gestiona cum doriti, insa pe cota ce va revine dupa mama, nu, acolo trebuie dezbatuta succesiunea pe care ati acceptat-o prin declaratia notariala.
Puteti sa instrainati ( vanzare/ donatie/ intretinere) cota mostenita dupa tata si vindeti/ donati/ drepturile succesorale dupa mama.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire cu forta? cineva_eu cineva_eu buna seara! acum o luna tatal meu a murit,mama traieste,suntem 5 frati.ce as putea face daca eu nu doresc nici un fel de mostenire nici de pe tata,nici de pe ... (vezi toată discuția)
succesiune - buna ziua, tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie ... moisetdo moisetdo Buna ziua, Tata a fost recasatorit cu o femeie, in noiembrie 2020 el a murit, in aprilie 2021 a murit si ea.Tata i-a facut donatie pe tot ce detinea din ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)