avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare CIM, demisie, cercetare prealabila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare CIM, demisie, cercetare prealabila

Buna ziua, va rog frumos sa ma indrumati in urmatoarea problema: s-a descoperit ca un angajat al firmei vindea produse catre firma noastra, prin intermediul unei firmei al carui administrator era. S-a dispus inceperea cercetarii disciplinare, convocarea i-a fost adusa la cunostinta cu data de 13.05, ea urmand a avea loc in data de 21.05.
Angajatul a incalcat astfel mai multe dispozitii(din CIM, act ad de confidentialitate, ROI).
Azi, 14.05, am primit la firma prin posta, demisia lui pe care o solicita incepand cu data de 13 (+ preaviz).
Intrebarile mele sunt: indiferent daca s-a inceput procedura de cercetare, preavizul lui curge?
Il pot opri ? Suspendare CIM (ca si sanctiune in urma cercetarii)? daca da...care e perioada maxima si care e procedura? (ce acte trebuie intocmite? unde se depun? se scrie in CM?) In timpul suspendarii, preavizul mai ramane valabil?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 15:16, 14 Mai 2009
1. Preavizul in cazul demisiei incepe de la data cand ati primit demisia, fara a lua in calcul prima si ultima zi de preaviz. Adica, primind-o pe data de 14, se numara cele 15 zile incepand cu 15 mai. Pe 31 mai expira preavizul de demisie.
2. Dvs puteti suspenda CIMul angajatului pe perioada cercetarii disciplinare ( si nu ca si sanctiune) incepand cu data de ieri, pana la momentul finalizarii cercetarii. Pe aceasta perioada, preavizul salariatului se suspenda. Daca il suspendati asa cum am spus la acest punct, atunci preavizul de demisie va incepe dupa incetarea suspendarii.
3. Puteti suspenda CIM si ca sanctiune disciplinara, insa nu mai mult de 10 zile lucratoare.
Pot exista ambele tipuri de suspendare.
Multumesc ...care e perioada maxima de suspendare CIM in timpul cercetarii prealabile? unde se specifica exact ca preavizul se suspenda in cazul suspendarii CIM (din varii motive)? ce formularistica si ce procedura trebuie urmate? Suspendarea CIM se inscrie in carnet? pe baza a ce hartii?
Perioada de suspendare CIM in timpul cercetarii poate fi cel mult egala cu perioada de timp dintre ziua in care se emite decizia de imputernicire a comisiei de disciplina si ziua in care se redacteaza procesul verbal intocmit in urma audierii/neprezentarii salariatului. Ea poate dura, in functie de gravitatea faptei comisa de salariat, complexitatea lucrarilor de cercetare a faptei.
Atentie: Dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
Art. 79 Codul Muncii:
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
Suspendarea CIM nu se inscrie in carnet.
Am inteles...Decizia de infiintare a comisiei s-a redactat in data de 12, convocarea urmand a avea loc in data de 21. Angajatul a incalcat mai multe dispozitii, nu va fi gasit nevinovat. Intrebarea mea e: cum se redacteaza o decizie de suspendare CIM? cum se instiinteaza salariatul?se preda la ITM in termen de 5 zile, cred, nu? incetarea suspendarii care va avea aceeasi data cu PV va trebui si ea parafata de ITM, conducere, angajat? aveti modele? multumesc frumos
1. Am de toate
2. La care instiintare va referiti? La convocare sau la suspendarea CIM?

Alte discuții în legătură

Suspendare contract munca pe durata cercetarii disciplinare ionbar ionbar Buna ziua, Avem un caz mai deosebit si am nevoie de ajutorul dvs pentru a-l gestiona corect. Doi salariati s-au batut in timpul programului de munca in ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara aijin aijin Buna dimineat. Am o noua problema. Ieri am emis decizie de comisie de disciplina si decizie de suspendare CIM pe perioada cercetarii disciplinare. Astazi ... (vezi toată discuția)
Abatere disciplinara andrusca15 andrusca15 Buna ziua, in luna martie, mai exact pe 21 martie, mi-am dat demisia de la firma la care lucram (dupa 11 ani vechime la aceasta firma). Din cauza divergentelor ... (vezi toată discuția)