avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara in baza unor articole ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara in baza unor articole neconstitutionale

Am fost sanctionata prin dispozitie cu retrogradarea in functie. Articolele in baza carora a fost emisa acea dispozitie, la data de 02.07.2014, au fost declarate neconstitutionale. este vorba de art. 59-62 din Statutul politistuluii. Imi poate spune cineva, care sunt consecintele asupra acelei dispozitii de sanctionare, tinand cont de neconstitutionalitatrea articolelor respective?






silviamarin2007 a scris:
Dar dupa publicarea motivarii, sanctiunea mea poate fi anulata, desi a fost emisa anterior declararii acelor articole ca fiind neconstitutionale?

Și eu sunt de aceeași părere cu freeelis: actul prin care ați fost sancționată nu poate fi anulat pentru că decizia C.C.R. produce efecte numai pentru viitor.

Am în vedere și faptul că dvs. v-ați întors sau urmează să vă întoarceți la serviciu după data de 2 iulie 2014. Altfel ar fi stat lucrurile dacă erați în plin proces de contestare a actului de sancționare sau dacă v-ați fi judecat deja și ați fi fost în posesia unei hotărâri judecătorești prin care cererea dvs. ar fi fost respinsă. În ultima situație ați fi putut formula cerere de revizuire.

Vă dau un link la un articol scris de doi magistrați-asistenți în cadrul C.C.R., articol care a fost publicat și în revista ”Dreptul”. Veți vedea că, în situația în care veți decide să vă adresați instanței, vă veți situa în ipoteza ”cauze care nu se aflau încă pe rolul instanţelor judecătoreşti la momentul publicării deciziei.” (pagina 4). În această ipoteză nu mai puteți solicita aplicarea deciziei C.C.R. pentru că avem de a face cu un raport juridic epuizat (pagina 8 din articol). Sigur că instanțele judecătorești ar putea avea o cu totul altă opinie.
[ link extern ]
@ consilierjr

Legea mai favorabilă se aplică doar în cazul legii penale.

Toate hotărârile/dispozitiile/deciziile (în afară de cele penale) date în temeiul unor norme declarate ulterior neconstitutionale rămân valabile.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizii ale curtii constitutionale handsu handsu In dreptul nostru nu exista nici o reglementare , care sa sanctioneze neaplicarea deciziilor Curtii Constitutionale de catre instante . Pe langa faptul , ... (vezi toată discuția)
indice art. 74 indice 1 declarat neconstitutional ptcnarcisa ptcnarcisa daca urmarirea penala a inceput in anul 2006, iar primul termen de judecata s-a dat in iulie 2012, privind infractiunea de inselaciune art 215, conform art. 74 ... (vezi toată discuția)
Deciziile curtii constitutionale produc efecte numai pentru viitor? Statescu Statescu Buna ziua! O doamna, sefa la pensionari, spune asa:\"Presedintele CNNP, Doina Parcalabu, a precizat ca [b]deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai ... (vezi toată discuția)