avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timp lucru, sanctiune diciplinara, fisa postului, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timp lucru, sanctiune diciplinara, fisa postului, atributii

Am si eu o intrebare:
Sunt angajata la o institutie de stat in functia de ghid turistic , lucrez in cadru unitati de 3 ani programul meu de lucru este de la ora 10.00 la 18.00 , de miercuri pana duminica.
Chiar daca programul unitati cu publicul (turisti) este de luni pana duminica ceea ce insemna ca si in zilele de luni si marti merg la lucru sa predau banii incasati de alt cineva si mi-se cere de catre conducere sa predau bani la ora 8.00 chiar si in concedi sau zilele libere si sa semnez rapoarte fiscale , centralizatoare si monetare.
Pe langa acestea se mai cere sa fac facturi si sa incasez bani care nu provin din activitatea de turism sa fac si curatenie in incinta unitatii. PS cam de toate !!
Intrebarea mea este urmatoare in fisa postului nu imi sunt precizate aceste lucruri ,doar sa predau bani incasati din activitatea de turism in dimineata zilei urmatoare.
Si mi-sa facut un referat de sactionare de 5%, dar nu am ajuns la comisia diciplinara, pentru ca nu am predat bani la ora 8.00.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Pot fi sanctionata ca nu am predat bani la ora 8;00 chiar daca programul incepe la ora 10.00 ?
Sunt obligata sa ma prezint si in zilele libere si concediu la servici sa predau bani ??
Am voie sa plec cu bani unitatii acasa si sa ii tin si pe timpul weekend-uli la mine ?
In fisa postului am ceva de genul scris "Sa faca alt ceva ce cere directorul " ceea ce anuleaza practic tot ce cuprinde fisa postului.. ex daca se cere sa spal fete de masa , geamuri etc. Este normal ??
Ca lucrez in fiecare weekend si sarbaroare legala declarata libera nu ar trebui sa primesc un spor de salariu si pentru sarbatorile legale declarate libere care le lucrez nu primesc liber este normal ??
Pe lanaga astea in statul de plata sunt pontata de luni pana vineri la 8 ore dar lucrez si in condica de prezenta semnez sambata si duminica.
Unde ar trebui sa ma adresez sau ce as avea de facut ???
Cel mai recent răspuns: ioana9104 , utilizator 18:01, 28 Iulie 2014
1. Art.40 C.mun.
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
...
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
...

2.
Sunt angajata la o institutie de stat in functia de ghid turistic ...

In anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator
Eu nu am inteles nimic din raspunsul dumneavoastra oricum va multumesc !!!
ioana9104 a scris:

.....
In fisa postului am ceva de genul scris "Sa faca alt ceva ce cere directorul " ceea ce anuleaza practic tot ce cuprinde fisa postului.. ex daca se cere sa spal fete de masa , geamuri etc. Este normal ??
Ca lucrez in fiecare weekend si sarbaroare legala declarata libera nu ar trebui sa primesc un spor de salariu si pentru sarbatorile legale declarate libere care le lucrez nu primesc liber este normal ??
....

Raspunsul dat se referea la aceste intrebari.

Reiterez:
- angajatorul are printre drepturile conferite de legislatie si faptul de a stabili atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii, precum si de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.

Greseala este a dvs ca ati semnat o fisa a postului care include acea mentiune. Trebuia s-ao semnati sub rezerva legalitatii acelor atributii.

- ati mentionat ca sunteti din sectorul bugetar - Sunt angajata la o institutie de stat in functia de ghid turistic - ceea va face ca va sunt aplicabile prevederile OUG 103/2013, si anume:munca in zilele de repaus saptamanal si in zilele de sarbatoare legala se va compensa numai cu timp liber corespunzator

Pot fi sanctionata ca nu am predat bani la ora 8;00 chiar daca programul incepe la ora 10.00 ?

Puteti fi sanctionata numai daca aceasta fapta constituie abatere disciplinara si este mentionata in ccm aplicabail sau in reg.intern.

Unde ar trebui sa ma adresez sau ce as avea de facut ???

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Va multumesc mult pentru raspuns. problema este ca eu nu am vazut ccm si nici regulamentul intern ca nu am acces la ele si nu imi sunt date, am sa ma prezint la comisia de disciplina si am sa vad . Multumesc!
O copie a ccm puteti solicita de la sindicat sau reprezentantii salariatilor ori de la ITM

Alte discuții în legătură

Munca in afara orelor de program Dan Sorin Dan Sorin Sunt lucrator SSM intr-o institutie publica. Sunt trimis la sedintele Cmitetului jjudetean pentru situatii de urgenta in locul sefului unitatii. Prin fisa ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate sambata sau duminica si neplatite scor.pio scor.pio Daca angajatorul (in cazul meu statul) nu plateste zilele lucrate in weekend (nu le platea nici inainte, cu atat mai putin acum cand ne mai taie si din ... (vezi toată discuția)
Spor de weekend carmenalinamihai carmenalinamihai Buna seara, sunt noua pe acest forum si as dori sa va rog in masura care se poate sa imi raspunda cineva avizat in dreptul muncii. Referitor la sporul de ... (vezi toată discuția)