avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lnsusirea unui bun gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lnsusirea unui bun gasit

In ziua de 4 iulie a.c. m-am aflat cu sotia intr-un magazin prevazut cu camere de supraveghere si sotia a uitat la casa portofelul cu o suma mare de bani. Am revenit dupa circa 20 minute si am rugat angajatii sa verifice filmarile camerei de supraveghere. Dupa o rapida investigatie facuta cu ajutorul angajatilor magazinului am aflat cu ajutorul facturii ce i se eliberase, cine este persoana, unde lucreaza. ba chiar si numarul ei de telefon...am sunat si respectivul a negat orice fapta...am sunat la 112 si am fost indreptat spre sectia de politie cea mai apropiata. Ajunsi acolo ni s-a luat o declaratie, urmand sa fim informati despre mersul anchetei. Nu am primit nici o informatie timp de 20 de zile, iar atunci cand ne-am deplasat la sectie am aflat ca dosarul cu ancheta este la procuratura, unde urmeaza sa primeasca o rezolutie legala. Intrebarea mea esta daca politistii nu aveau obligatia sa actioneze pt prevenirea comiterii unei infractiuni si recuperarea prejudiciului, in cazul de fata sa-l cheme pe cel banuit la sectie. Precizez ca dupa verificari la magazin, politia e venit la magazin dupa 7 zile de la inregistrarea plangerii si a primit filmarea dupa 10 zile. Printre altele pot face si dovada sumei care era in portofel.
Am de gand sa fac o vizita la firma. Nu cred ca patroana este partasa, se vede din filmare ca n-a avut cunostiinta de fapta angajatului, dar e clar ca a incercat sa-l acopere pana la un punct, mi-am dat seama dupa discutia telefonica cu reprezentantul firmei. Mi s-a spus ca insusirea unui bun gasit devine infractiune dupa 10 zile de la "comitere"...cel putin asa mi-au zis politisti si asa am citit si pe net.....Acum e discutabil daca este valabil si pentru cazul cand pagubitul si-a dat seama mai repede despre situatie, ba chiar a si aflat pe cel care a comis fapta si a reclamat intreaga tarasenie cu toate amanuntele, exact cum am facut eu.
ovy117 a scris:

corect..doar ca mi se pare ca politia nu a actionat asa cum trebuie..pentru mine era mai importanta recuperarea pagubei, decat sanctionarea penala....

Infracțiunea e furt și nu e însușirea bunului găsit.

Pe de altă parte, nu aveți de unde să știți ce acte de urmărire penală s-au efectuat și se efectuază în cauză.
Urmărirea penală presupune și recuperarea pagubei.

În afară de procedura flagrantului când făptuitorul este prins chiar în momentul săvârșirii faptei, restul faptelor se cercetează conform dreptului comun.
Veți fi înștiințat de rezultatul anchetei și de modul în care vă veți recupera paguba.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
Patrick_, utilizator
Agentul de politie care ne-a luat declaratia a spus ca este vorba de insusirea bunului gasit, dar nu pot sa spun ca mai am mare incredere in institutia politiei romane. Intre timp am facut o vizita la firma unde este angajat personajul negativ si i-am aflat numele, adresa si CNP-ul. Patroana firmei a zis ca o sa vorbeasca cu el, nu a tagaduit in niciun fel prezenta in momentul respectiv si chiar ne-a recunoscut. Am inghitit o pastila cu "fiecare raspunde de faptele sale", dupa aceea ne-a fost facuta promisiunea ca vom fi sunati pentru raspunsul individului. Bineinteles ca n-am primit niciun apel, dar am sunat eu si am primit raspunsul ca domnul sofer (care este in concediu, tocmai si-a botezat fiul....ghici pe banii cui?) nu admite ca ar fi luat decat telefonul lui de pe tejghea si nu portofelul (culmea e ca portofelul era de un verde strident)....Din cate imi dau seama cred ca e omul de baza al patroanei, deci voi beneficia doar de colaborare verbala s-atat...intre timp am dat o cautare pe net cu numele personajului si am aflat ca are un proces la judecatoria Pitesti, inceput prin 2013, pentru conducere cu permisul suspendat (este foarte ciudat ca tipul lucreaza ca sofer, inca...)..si in rest tot felul de porcarii..avocat din oficiu, mandat de aducere....e clar ca personajul e o hahalera, ca sa citez un clasic roman in viata...Ce este interesant e faptul ca baietii in bleu si prevazuti cu cascheta nu au catadicsit sa ajunga la firma si sa afle numele stimatului domn ce constituie subiectul anchetei. Banuiesc ca in dosarul trimis la procuratura exista doar plangerea noastra si filmarea de la magazin. Oare o mai exista institutia recuperatorilor rusi?...glumesc desigur....ironie amara...
poate ca ar trebui sa faceti o noua plangere, in acelasi dosar, in care sa reclamati nu pierderea CI FURTUL, asa cum ni-l descrieti noua aici. Acum ca stiti si faptuitorul cu nume si cnp, va fi mai simplu pentru organe sa mearga direct la el si sa il scotoceasca despre ce s-a intamplat si cum. Astfel si el va vedea ca nu prea ii merge sa coase situatia cu ata alba si probabil va ceda, dandu-va banii, scopul dvs fiind astfel atins.
Personal mie imi pare a fi furt, nu l-ati pierdut pe strada, ati stiut unde l-ati lasat si v-ati intors dupa el, mai mult e clar ca cine l-a luat nu a facut-o cu intentia sa-l predea la politie, avea posibilitatea sa atentioneze personalul magazinului cel putin daca ar fi fost de buna credinta.

Alte discuții în legătură

Insusirea bunului gasit delialarisa delialarisa buna seara....va rog sa imi raspundeti la cateva intrebari...am gasit un portofel la magazinul la care lucrez, am luat banii iar portofelul l.am aruncat...la ... (vezi toată discuția)
Furt magazin adi_popa adi_popa Buna ziua. Am 37 de ani si sunt din Bucuresti. Ieri am sustras din un magazin de bricolaj 3 buc. arcuri de la 3 foarfece de taiat pomi. Am fost prins de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,zilele trecute am rămas fără banii de mâncare ... Bogdan234 Bogdan234 Bună ziua,zilele trecute am rămas fără banii de mâncare și am sustras dintr un mega image 2 salamuri și 2 cașcavaluri, am ieșit cu ele..după câteva ... (vezi toată discuția)