avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copilul meu este abuzat emotional de catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copilul meu este abuzat emotional de catre tata

Buna seara!

As dori un sfat in legatura cu o problema pe care eu personal o consider extrem de grava. Copilul meu - care acum are 11 ani si care imi este incredintat mie (mama) prin hotarare definitiva si irevocabila de divort inca din anul 2005 - este in permanenta abuzat emotional si psihic de catre tatal lui.
Mentionez ca relatia dintre ei este una strict telefonica sau in rare cazuri pe Skype, deoarece tatal copilului este plecat din tara din 2005. De cel putin 2 ani jumatate, majoritatea conversatiilor dintre ei doi se finalizeaza cu lacrimi din partea copilului meu, care in nenumarate randuri a fost injurat (in cele mai golanesti moduri posibile pe care nu-mi permit sa le reproduc), marginalizat, descurajat, jignit, astfel incat astazi (cand a purtat ultima conversatie telefonica cu tatal sau) si-a exprimat dorinta de a nu mai vorbi niciodata cu acesta. In vara anului 2012, am convenit sa-l las in Anglia la tatal sau pe care nu-l mai vazuse de 2 ani, iar dupa o saptamana, m-a sunat copilul in hohote de plans ca vrea sa vina acasa urgent pentru ca tatal sau il pedepseste si il cearta zi de zi, aparent fara vreun motiv bine intemeiat. Cand mi l-a adus acasa, taica-su mi-a comunicat ca ''pana nu-l dresez, copilul nu mai are ce cauta la el'', ca e un ''nesimtit'' si un ''prost crescut'' - asta in prezenta baiatului care la vremea aceea avea 9 ani si in conditiile in care - vazut prin ochii vecinilor, cunostintelor, prietenilor, invatatoarei, copilul este foarte bine educat cu extrem de mult bun simt, manierat si cuminte.
Ce pot face din punct de vedere legal pentru a-mi proteja copilul? Inteleg ca o decadere din drepturile parintesti nu este posibila, dar o varianta de protectie trebuie sa existe. Pensia alimentara i-o trimite cand are chef si daca are chef deci mari ''privilegii'' nu obtine de pe urma acestui om care are ghinionul sa-i fie tata doar cu numele. Baiatul meu este destul de mare incat sa-si dea seama despre ceea ce se intampla si simte ca nu este in regula ceva cu tatal lui si sufera enorm.
As dori un raspuns daca se poate.
Va multumesc anticipat!
Ar trebui sa strangeti dovezile si ar trebui sa cereti si sfatul unui psiholog in legatura cu modalitatea de administrare a situatiei (poate copilul ar trebui invatat sa intrerupa conversatia cand tatal foloseste un limbaj neadecvat - zic si eu, ca mama).
Cred ca ar trebui sa limitati aceste convorbiri pentru ca cel mic va creste cu idea ca asta reprezinta dragostea unui tata. Nu aveti custodie comuna, ma indoiesc ca tatal se va deplasa pana aici sa va faca probleme. Duceti copilul la un psiholog, cautati indrumare dupa care informati tatal ca daca se mai comporta asa nu va mai avea contact cu copilul.
Daca nu-si schimba atitudinea nu-l mai dati la telefon sau pe Skype dar atentie, trimiteti la cateva zile mail tatalui informandu-l asupra starii de sanatate a copilului, asupra activitatilor lui.
In timp, domnul va intelege ca nu va ajunge nicaieri cu acest comportament.
De asemenea, daca nu trimite lunar banii de pensie puteti sa-l executati silit.
eleny_paduraru a scris:

De ce sa-mi consiliez psihologic copilul din cauza unui om care nu realizeaza ca face rau copilului?


Pentru ca sufera o trauma la care se expune singur in mod repetat.
Dvs puteti obtine o hot care sa limiteze dreptul tatalui de a suna copilul.
Dar nu sunteti in situatia asta, ci in situatia inversa: copilul vrea sa-si sune tatal. Deci trebuie sa-l invatati sa se apere de abuzuri.
Vreti sa mergeti in instanta si sa cereti o hotarare prin care copilul nu mai are voie sa-si sune tatal? Nu trebuie sa mergeti in instanta pentru asta, puteti sa-i interziceti direct.
Problema este ca, fiind copil, el nu se poate detasa de limbajul tatalui si are nevoie sa invete acest lucru.
s-ar putea ca baietelul dvs sa vorbeasca uneori cu tatal lui, chiar si dupa ce l-a injurat, precum povesteati, nu dintr-o dorinta reala a lui ci dintr-un sentiment de obligatie. adica s-ar putea sa se simta obligat sa vorbeasca cu tatal sau din mai multe variante de motive. ori a simtit vreodata ca dvs ati avut probleme daca el nu a vrut sa vorbeasca, ori doar isi imagineaza ca s-ar putea intampla asta, ori se gandeste ca tatal lui ar putea sa se comporte si mai urat cu el daca ii spune ca nu vrea sa vorbeasca. copilul este destul de mare si cred ca nu stie si ar trebui sa-i transmiteti dvs ideea ca are si el obtiuni. si anume sa se simte confortabil sa spuna ce doreste. si asta nu doar in legatura cu acest subiect ci in general in viata. spuneti-i copilului ca este optiunea lui.
oricum aveti nevoie de un psiholog. el isi va da seama cel mai bine ce e cu copilul.
eleny_paduraru a scris:

Am o filmare a unei conversatii dintre ei doi si mesaje trimise mie. Toate releva foarte clar atitudinea dispretuitoare si limbajul folosit de tatal sau, insa nu stiu daca pot fi folosite ca si proba in instanta.
Atata timp cat tatal nu constientizeaza, ca si adult, ca ii face rau copilului si continua sa-l traumatizeze emotional, eu ca si mama imi doresc, pentru binle acestuia sa-l protejez din punct de vedere legal deoarece intelegerea dintre noi ca si parinti, practic este inexistenta.
...... Nici pensia alimentara n-a platit-o decat cand a avut chef, pe motiv ca i-a dat suficient de-a lungul timpului, lucru pe care i l-a comunicat direct copilului spunandu-i ca eu nu am facut niciun efort financiar pentru copil si ca de acum e problema mea sa ma ocup.



Dna "eleny_paduraru" imi permit sa va dau un sfat, pentru ca si eu am trecut printr-o situatie asemanatoare cu fiul meu, care acum este la varsta de 16 ani. Aceste abuzuri verbale si psihice nu fac decat sa perturbe la nivel psihic dezvoltarea armonioasa a copilului dumneavoastra si daca nu acum, cu siguranta mai tarziu, la varsta adolescentei veti avea serioase probleme cu minorul. Prin urmare sfatul de a urma o consiliere psihologica cu minorul, ceea ce v-a fost indicat anterior, este unul din pasii obligatorii pe care dumneavoastra trebuie sa-i efectuati. De altfel, la aceasta veti fi obligata chiar de instanta intr-un eventual proces deschis fostului sot.
Mai inainte de a va adresa instantei faceti urmatorii pasi:

1. O adresa catre Directia Generala de Asistenta Sociela si de Protectie a Copilului, in raza caruia aveti domiciliul, prin care le solicitati sprijinul cu privire la abuzurile tatalui relatate mai sus. Vor veni la domiciliul dvs., vor face o ancheta si vor discuta cu copilul, chiar daca tatal nu isi are domiciliul la dvs. si acestia nu-l vor putea contacta decat telefonic, probabil va fi invitat la o consiliere pe care acesta o va refuza, avantajul este al dvs.. Puteti beneficia gratuit de consiliere psihologica a minorului, vor fi sedinte de discutii minor - psiholog, care il vor ajuta pe copil sa inteleaga si sa depasasca starea traumatica in care se afla,
2. O plangere penala impotriva fostului sot pe carei fie o depuneti la parchetul in raza caruia aveti domiciliul, fie la sectia de politie de care apartineti.Ati mentionat mai sus ca tatal, pe langa abuzul asupra minorului nu-si indeplineste obligatia de plata a pensiei de intretinere.
Ori, acesta se face vinovat de cel putin doua infractiuni prevazute de codul penal.
- Abandon de familie - art. 378 NCP - neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca, timp de 3 luni, se pespseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
- Relele tratamente aplicate minorului - art 197 NCP "Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi."
In plangere va puteti folosi ca si probatoriu de martori si inclusiv de mesajele primite pe suport electronic.
Cum martorii va sunt necesari si la o eventuala actiune in instanta in decaderea din drepturile parintesti, incercati sa aveti pe langa dumneavoastra in momentul in care minorul vorbeste cu tatal, una sau doua persoane de increderea, pot fi si rude apropiate sau vecini, care sa vina in ajutorul dvs. in instanta sau sa-i indicati in plangerea penala.

Raportul psihologic emis de psihologul DGASPC si raspunsul anchetei parchetului in dosarul penal, vor fi punctele dvs, forte in a restrictiona accesul tatalui la minor. Mai mult, actiunile dvs. il vor speria pe tatal indolent, care probabil isi va revizui comportamentul atat fata de fiul sau, cat si fata de dvs..

Pana atunci limitati cat puteti contactul tatalui cu copilul. Aveti grija ca pana se va dovedi vinovatia acestuia, cauzele cu minori in general se judeca cu prioritate, exista riscul ca tatal sa se intoarca importiva dvs. pentru obstructionare vizite sau legatura cu minorul, daca aceasta a fost solicitata in instanta si acesta are termene de vizitare.

Fiti cat mai aproape de minor si cat mai mult in viata lui, pentru a nu-i adanci acestuia sentimentul de abandon pe care il traieste intens din cauza legaturii nocive cu tatal. Va intelege mai tarziu, asa cum a inteles si fiul meu, dar asta nu inseamna ca nu l-a marcat.
Insa, daca cu ani in urma isi idolatriza tatal, astazi il respinge si ii raspunde cu aceeasi moneda distanta si indiferenta, cu care acesta la tratat cu ani in urma.

Profilul psihologic al fostului dvs, sot se aseamana cu cel al fostului meu sot. Se pare ca din neputinta de a va ataca direct, actioneaza asupra copilului pentru a va face pe dvs. sa platiti pentru separarea de dumneavoastra.

Mult succes si multa putere va doresc! Daca nu va descurcati si locuiti in Bucuresti, va pot indica o prietena mediator care m-a ajutat si pe mine in aceasta problema.

Alte discuții în legătură

Cum trebuie procedat - discutii nepotrivite cu minorul petronela86 petronela86 Buna ziua, sunt divortata din luna februarie anul trecut, la notariat,avem o fetita de 9 ani, custodie comuna, drept de vizita primul si al treilea weekend pe ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program vizita minor si conditii abuzive CostinIancu CostinIancu Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati cu un sfat: - am program de vizita minor stabilit prin conventie la notar astfel: ... (vezi toată discuția)