eleny_paduraru a scris:
Am o filmare a unei conversatii dintre ei doi si mesaje trimise mie. Toate releva foarte clar atitudinea dispretuitoare si limbajul folosit de tatal sau, insa nu stiu daca pot fi folosite ca si proba in instanta.
Atata timp cat tatal nu constientizeaza, ca si adult, ca ii face rau copilului si continua sa-l traumatizeze emotional, eu ca si mama imi doresc, pentru binle acestuia sa-l protejez din punct de vedere legal deoarece intelegerea dintre noi ca si parinti, practic este inexistenta.
...... Nici pensia alimentara n-a platit-o decat cand a avut chef, pe motiv ca i-a dat suficient de-a lungul timpului, lucru pe care i l-a comunicat direct copilului spunandu-i ca eu nu am facut niciun efort financiar pentru copil si ca de acum e problema mea sa ma ocup.
Dna "eleny_paduraru" imi permit sa va dau un sfat, pentru ca si eu am trecut printr-o situatie asemanatoare cu fiul meu, care acum este la varsta de 16 ani. Aceste abuzuri verbale si psihice nu fac decat sa perturbe la nivel psihic dezvoltarea armonioasa a copilului dumneavoastra si daca nu acum, cu siguranta mai tarziu, la varsta adolescentei veti avea serioase probleme cu minorul. Prin urmare sfatul de a urma o consiliere psihologica cu minorul, ceea ce v-a fost indicat anterior, este unul din pasii obligatorii pe care dumneavoastra trebuie sa-i efectuati. De altfel, la aceasta veti fi obligata chiar de instanta intr-un eventual proces deschis fostului sot.
Mai inainte de a va adresa instantei faceti urmatorii pasi:
1. O adresa catre Directia Generala de Asistenta Sociela si de Protectie a Copilului, in raza caruia aveti domiciliul, prin care le solicitati sprijinul cu privire la abuzurile tatalui relatate mai sus. Vor veni la domiciliul dvs., vor face o ancheta si vor discuta cu copilul, chiar daca tatal nu isi are domiciliul la dvs. si acestia nu-l vor putea contacta decat telefonic, probabil va fi invitat la o consiliere pe care acesta o va refuza, avantajul este al dvs.. Puteti beneficia gratuit de consiliere psihologica a minorului, vor fi sedinte de discutii minor - psiholog, care il vor ajuta pe copil sa inteleaga si sa depasasca starea traumatica in care se afla,
2. O plangere penala impotriva fostului sot pe carei fie o depuneti la parchetul in raza caruia aveti domiciliul, fie la sectia de politie de care apartineti.Ati mentionat mai sus ca tatal, pe langa abuzul asupra minorului nu-si indeplineste obligatia de plata a pensiei de intretinere.
Ori, acesta se face vinovat de cel putin doua infractiuni prevazute de codul penal.
- Abandon de familie - art. 378 NCP - neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca, timp de 3 luni, se pespseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
- Relele tratamente aplicate minorului - art 197 NCP "Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi."
In plangere va puteti folosi ca si probatoriu de martori si inclusiv de mesajele primite pe suport electronic.
Cum martorii va sunt necesari si la o eventuala actiune in instanta in decaderea din drepturile parintesti, incercati sa aveti pe langa dumneavoastra in momentul in care minorul vorbeste cu tatal, una sau doua persoane de increderea, pot fi si rude apropiate sau vecini, care sa vina in ajutorul dvs. in instanta sau sa-i indicati in plangerea penala.
Raportul psihologic emis de psihologul DGASPC si raspunsul anchetei parchetului in dosarul penal, vor fi punctele dvs, forte in a restrictiona accesul tatalui la minor. Mai mult, actiunile dvs. il vor speria pe tatal indolent, care probabil isi va revizui comportamentul atat fata de fiul sau, cat si fata de dvs..
Pana atunci limitati cat puteti contactul tatalui cu copilul. Aveti grija ca pana se va dovedi vinovatia acestuia, cauzele cu minori in general se judeca cu prioritate, exista riscul ca tatal sa se intoarca importiva dvs. pentru obstructionare vizite sau legatura cu minorul, daca aceasta a fost solicitata in instanta si acesta are termene de vizitare.
Fiti cat mai aproape de minor si cat mai mult in viata lui, pentru a nu-i adanci acestuia sentimentul de abandon pe care il traieste intens din cauza legaturii nocive cu tatal. Va intelege mai tarziu, asa cum a inteles si fiul meu, dar asta nu inseamna ca nu l-a marcat.
Insa, daca cu ani in urma isi idolatriza tatal, astazi il respinge si ii raspunde cu aceeasi moneda distanta si indiferenta, cu care acesta la tratat cu ani in urma.
Profilul psihologic al fostului dvs, sot se aseamana cu cel al fostului meu sot. Se pare ca din neputinta de a va ataca direct, actioneaza asupra copilului pentru a va face pe dvs. sa platiti pentru separarea de dumneavoastra.
Mult succes si multa putere va doresc! Daca nu va descurcati si locuiti in Bucuresti, va pot indica o prietena mediator care m-a ajutat si pe mine in aceasta problema.