avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatii parti comune scara de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatii parti comune scara de bloc

Buna ziua,
Canalizarea veche de 37 ani din subsolul blocului degradandu-se ingrozitor, fiind un focar real de infectie, eu, simplu proprietar, am preluat initiativa (neavand sef de scara) si cu acordul a 1/2+1 din proprietari am selectat si angajat o firma care sa schimbe toate conductele de canalizare, apa rece si calda , totul facandu-se corect, legal, transparent.
Doi proprietari refuza sa isi plateasca cota parte avand nemultumiri fata de conducerea asociatiei( care nu este implicata in lucrare) si fata de mine personal ca nu pot oferi chitanta pt contributia lor. In locul lor eu a trebuit sa platesc suma ce le revenea, altfel nu puteam plati factura lucrarii.
Cum pot recupera banii? Nu este vb de cuantumul sumei(200 Ron) ci de jignirile si insultele aduse pt munca corecta si neretribuita pe care am facut-o voluntar. Mi s-a spus ca nu e diferenta intre a-mi da mie sau unui boschetar bani fara chitanta. Consecinta acestei atitudini este si rezilierea lucrarilor de inlocuire a conductelor la incalzire, tot din partea comuna, nefiind dispusa sa mai dau bani in locul nimanui si nici sa ma implic.
Multumesc pt intelegere si atentie.
Cel mai recent răspuns: Ciobanu Vasile , Mediator 07:33, 31 Iulie 2014
E foarte bine ca v-ati implicat, ca ati avut initiativa, ca ati gasit o firma, ca ati adunat semnaturi dar... aceste lucrari se fac prin Asociatie, adica Asociatia semneaza un contract, plateste prestatorului, din fondul de reparatii si reintregeste, ulterior, fondul, de la locatari, ocupandu-se inclusiv de recuperarea banilor, de la cei care nu vor sa plateasca. Banii nu se aduna pe baza de tabel din usa in usa, ci se plateste din fondul de reparatii iar restul de bani se aduna pe listele de intretinere.

In general cand se face o astfel de lucrare ea nu se initiaza cand nu sunt bani, ci atunci cand sunt bani pentru plata facturilor, chiar prin solicitarea locatarilor sa contribuie lunar, pe timp limitat, cu o suma suplimentara la fondul de reparatii pentru reintregirea fondului (ex; 20 lei suplimentar de fiecare apartament, timp de 6 luni, pentru o lucrare anume). Responsabilitatea plati acestor lucrari, precum si pentru recuperarea sumelor de la rau-platnici revine Asociatiei, nu e normal sa plateasca in plus unul din proprietari (trebuie sa prevedeti astfel de situatii dinainte astfel incat sa nu platiti din buzunar). Daca aveti datornici in scara sau persoane rau intentionate care nu sunt de acord cu lucrarea (in toate blocurile exista astfel de oameni) trebuie sa va luati o marja astfel incat Asociatia sa poata achita lucrarea, fara acei oameni si fara sa fie nevoie sa bage cineva mana in buzunar pentru ei.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
kres, utilizator
Legal partile comune de instalatii si constructie din imobilul de locuit in comun,reprezinta parte comunsa,a caror intretinere si reparatii intra in responsabilitatea asociatiei de proprietari
Avand in vedere costul aprecisbil necesar unor astfel de reparatii care nu sunt urgente,de regula executia lor se dispune prin hotarare a adunarii generale,cu selectie de oferte,documente justificative,garantie
Dv aveati obligatia ca anterior demararii executiei inlocuirii instalatiei parte comuna sa incheiati document cu asociatia de proprietari,prin care sa se constate si sa se consemneze necesitatea executiei reparatiei ,ca dv puteti executa reparatia urmand ca documentele sa fie incheiate in numele asociatiei de proprietari care ulterior putea repartiza c/v executie inlocuire instalatie tuturor proprietarilor
Multumesc pt raspuns. Am avut 3/4 din suma adunata si aveam nevoie urgenta de diferenta deoarece s-a spart canalizarea si dejectiile deversau in pivnita. Nu am dorit implicarea conducerii as. propr. avand suspiciuni intemeiate privind gestionarea corecta iar majoritatea proprietarilor sunt de acord cu acest p.d.v. Raspunsul dvs. mi-a confirmat ca am luat decizia buna renuntand sa ma mai implic. Cu respect, E.Abrudan- Oradea
Stimate domn, daca 'Majoritatea " este de acord cu masura, considerand inclusiv asociatia (conducerea acestetia fata de care aveti suspiciuni), daca aveti contract cu firma ce a executat lucrarea, inintati o solicitare asociatiei de locatari si daca nu va raspunde in 15 zile, deschideti actiune in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie de proprietari IRLUBUCURESTI IRLUBUCURESTI Buna ziua, vreau sa stiu daca exista o lege prin care locatarii unui bloc sa fie constransi pt a participa la reparatiile scarii. In cazul nostru, este ... (vezi toată discuția)
Reparatiile si fondul de reparatii ivanvintilica ivanvintilica Ce trebuie sa faca conducerea unei asociatii de proprietari in cazul unei defectiuni la subsolul unei scari( coloana canalizare cazuta), cand asociatia abia a ... (vezi toată discuția)
Cine plateste schimbarea coloanei principale de apa rece, asociatia sau proprietarii in cauza? batalin batalin Buna ziua, In urma cu 2 luni s-a spart conducta de apa rece de la baie. Am sesizat asociatia, care bineinteles ca nu s-a grabit deloc sa o repare. Drept ... (vezi toată discuția)