avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine plateste schimbarea coloanei principale de apa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine plateste schimbarea coloanei principale de apa rece, asociatia sau proprietarii in cauza?

Buna ziua,

In urma cu 2 luni s-a spart conducta de apa rece de la baie. Am sesizat asociatia, care bineinteles ca nu s-a grabit deloc sa o repare. Drept urmare m-am decis sa stau cu gura pe ei pana se urnesc. Intr-un final au venit cu o oferta foarte mare.
Am gasit tot eu un instalator care a cerut mai putin de jumatate din oferta firmei aduse de asociatie.
Au sustinut sus si tare ca toata cheltuiala se va imparti la proprietarii de pe tronsonul respectiv.
Am reusit cu greu sa ii conving ca nu e logic asa, ca tevile blocului sunt platite de asociatie si ce e in apartament isi platesc proprietarii. Le-am spus vecinilor si au fost de acord sa inlocuim toata conducta atata timp cat nu vor fi nevoiti sa plateasca ei.
Aseara s-au afisat listele cu intretinerea si am ramas perplex cand am vazut ca avem de plata reparatia.
Mentionez ca s-a strans si fond de reparatii, dar comitetul sustine ca acel fond de reparatii este doar pentru a plati lucrarea catre firma ce o executa, iar ulterior banii se recupereaza de la proprietari.
Mi se pare ilogic si absurd.
Eu stiu ca ce e coloana principala a blocului intra in grija asociatiei.

Va rog sa imi confirmati sau nu logica.
Cel mai recent răspuns: 123321123 , utilizator 18:12, 5 Decembrie 2009
Ce vi s-a intamplat Dv. este un mod de administrare al banilor asociatiei si nu tine de legislatie.
Aveti si nu aveti dreptate.
Cunosc asemenea moduri de abordare a administratiei, prin care fondul de reparatii este un fond intotdeauna tampon, cu care se plateste uneori o lucrare de urgenta, urmand ca ea sa fie recuperata pe liste. De ce asta? pentru ca fondul de reparatii este aprobat de adunarea generala pentru finantarea unor lucrari planificate. Pana se executa acele lucrari, banii pot fi folositi si la lucrari ca aceasta de care ne vorbiti.
Faptul ca lucrarea a fost impartita numai proprietarilor de pe coloana respectiva....asta e un lucru ceva mai curios, dar nu neaparat nelegal...pentru ca atunci cand se va sparge teava pe alta coloana, Dv. nu veti plati. In unele asociatii se procedeaza in acest mod.
batalin a scris:

... Le-am spus vecinilor si au fost de acord sa inlocuim toata conducta atata timp cat nu vor fi nevoiti sa plateasca ei.

Am citat doar fraza cea mai relevanta din care rezulta ca in administrarea unei asociatii, repartizarea si suportarea costurilor de intretinere a instalatiilor comune ale blocului sunt o nebuloasa pentru unii proprietari. De ce ?
Orice reparatie, inlocuire de conducta comune intr-un bloc, scara, subsol trebuie sa fie facuta de cineva , de o firma sau persoana calificata care trebuie platit pentru asta. Apoi trebuiesc cumparate materiale (de catre asociatie sau de executant) si acestea trebuiesc platite la depozitul de materiale de constructii inainte de a pleca cu materialele pe poarta depozitului.
Asa ca asociatia ia banii de la proprietari (pentru o avarie se iau bani din orice fonduri existente). Acesti bani se pot aduna prin crearea de fond luna de luna sau se pot aduna si dupa lucrare dar tot de la proprietari. Asociatia nu exista separat de proprietari. Asociatia este formata din proprietari, este a proprietarilor.
Repartizarea cheltuielilor cu reparatiile se face pe cota parte indiviza, in functie de suprafata utila a apartamentelor. La care apartamente se imparte trebuie sa decida comitetul, daca nu s-a stabilit in adunarea generala.
E bine ca orice reparatie sa se repartizeze la cat mai multe apartamente ca sa fie usor de suportat, dar trebuie tinut cont si de cei care beneficiaza de acea instalatie.
legal este pe intreaga scara nu pe tronson
raspunsul poate fi dat de acordul de asociere in care aproape sigur ca delimitarea partilor comune se face pe scara si nu pe tronsoane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare gresita a cheltuielilor? elvisnita elvisnita Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament la etajul 1 dintr-un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente. Acoperisul apartamentului de la etajul 4 (pe ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Cota parte reparatii subsol alina_25 alina_25 la subsol sau facut reparatii recent pe langa ca sa cerut o factura mare pentru asa reparatie (reparare scurgere pe o coloana sa cerut peste 600 lei ) ... (vezi toată discuția)