avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la penalitati?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la penalitati?

Buna seara. O cunostiinta a avut restante la plata utilitatilor la care bineinteles ca s-au pus penalizari. A reusit si a achitat la zi facturile restante mai intai, ca sa nu mai genereze alte costuri, ramanad sa plateasca esalonat si penalitatile existente. In luna urmatoare cand s-a afisat lista la intretinere era trecuta suma de plata, restanta zero iar penalitatile mai mari cu aproximativ 500 lei. Este legal sa se mareasca penalitatile de la o luna la alta?

De asemeni administratorul a mai afisat o factura cu o suma de 18000 lei pentru repararea acoperisului in conditiile in care nici macar nu are vreo oferta de executie din partea vreunei firme. A fost intrebat cum este posibil sa factureze un serviciu neexecutat si mai ales sa perceapa si penalitati si raspunsul a fost ca el in calitate de administrator doar incearca sa adune banii de la locatari (18.000 lei x 48 apartamente) pentru efectuarea acestor lucrari in anul ce urmeaza si ca nu se percep penalizari (desi sunt specificate pe factura), ca asa este programul de facturare si ca in cazul in care nu se strange suma necesara reparatiei o sa restituie peste un an sumele platitle locatarilor respectivi. Este legal? Pe ce articole de lege se bazeaza?
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
sonya_67, utilizator
Este corect, deoarece dv in evidenta asociatiei de proprietari ati ramas cu sume neachitate in termenul stabilit
Era normal ca la momentul cand ati depus banii sa vi se opreasca suma de baza + penalitatile aferente,astfel incat ati fi ramas cu un debit mai mic,asa dv ati achitat numai suma de baza, dar ati ramas cu penalitati - respectiv alte sume cu titlu de restante
Ok. Multumesc mult pentru ajutor.
Solicitati in scris presedintelui asociatiei explicatii cu privire la suma penalizarilor, la ce facturi sunt aplicate, care este procentul de penalizare si care este explicatia pt care au crescut cu 500 lei de la o luna la alta, in conditiile in care debitul principal este stins.

Este ilegala perceperea de penalizari la penalizari.
Asa este. E ilegal sa se aplice penalizari la penalizari.
Dar este la fel de legal sa se aplice penalizari la suma restanta a proprietarului catre asociatie, indiferent ca asociatia are sau nu facturi restante catre furnizori.
Iar utilizatorul nostru poate a achitat, asa cum spune restanta, cu o zi, doua, noua inainte de afisarea ultimei liste de plata. Dar pe lista anterioara figura cu rerstante mari iar sistemul propriu al asociatiei aplicat acestor sume restante a calculat corect penalizarile.
Adica este posibil si legal ca acum sa figureze pe lista de plata cu zero restante si cu penalizari mai mari decat luna trecuta in cazul cand luna trecuta a figurat cu restante. Este posibil sa mai apara o crestere si luna urmatoare ori nde acum inainte suma penalizarilor sa ramana fixa, in functie de sistemul de penalizari aplicat, de data de la care si pana la care se aplica luna de luna penalizari.
Asadar, nu e legal sa se aplice penalizari la penalizari, dar este legal sa se aplice penalizari sumelor restante la anumite termene, chiar daca acestea au fost intre timp achitate
Sa facem un rezumat:
- sumele aflate in debit (penalizari), nu se mai penalizeaza - asa spune legea, da?
- rationmamentul lui @arockz privind intelegerea operatiunilor de penalizare este corect; ceea ce mie mi se pare ciudat - in siuatia prezentata de autoarea topicului, este valoarea destul de mare a sumei rezultate - 500,00 lei;
- sigur, asa cum s-a afirmat, noi aici nu avem la dispozitie toate informatiile pentru a va da un raspuns corect, dar pe acest lucru trebuie sa va bazati - au ramas destule zile dintre data platii ultimei transe restante la intretinere si data afisarii LP, fapt ce a „determinat” programul sa calculeze in continuare... trebuie discutat si la asociatie, practic trebuie sa solicitati tabelul generat de aplicatia respectiva;
- in sensul celor discutatate pana acum, ar trebui ca la afisarea LP - iulie 2014 situatia sa fie mult mai clara in privinta debitului la penalizari (adica sa se opreasca la valoarea afisata pe LP iunie); situatia debitelor la intretinere trebuie sa urmareasca situatia platilor efectuate din LP iunie + valoarea intretinerii pe luna iulie;
- probabil ca o sa trebuiasca sa va „tzinetzi” de promisiunea facuta si sa incepeti sa efectuati plati pentru stingerea intregului debit la penalizari,

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)
Penalizare la penalizare este legală?! Alex_51 Alex_51 Penalizare la penalizare nu este legală, nu? Atunci ce înseamnă când un imberb de administrator se trezește să pună de plată niște penalizări deși ... (vezi toată discuția)