avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sfat...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sfat...

Sunt un tatic recasatorit cu un copil minor dintr-o casatorie anterioara sfarsita printr-un divort in urma cu 5 ani.Prin hotarare definitiva si irevocabila mi-a fost incredintat baietelul iar mama sa a fost obligata la plata unei pensii de intretinere.Data fiind firea mea concilianta si ideea ca o relatie aproape de normalitate cu fosta sotie ar fi in beneficiul copilului,am acceptat atata vreme o situatie de compromis,in sensul ca mama lui nu a platit niciodata acea pensie de intretinere,il viziteaza cand doresti si deasemeni il ia cand doreste.Pentru ca acum,situatia mea financiara este una nu tocmai buna,i-am cerut fostei sotii sa ma sprijine mai mult din punct de vedere financiar in privinta copilului.Evident raspunsul a fost negativ . Motivatia era legata de actuala mea sotie care (in viziunea ei),astfel,ar trai din banii pensiei de intretinere.Care este procedura cea mai putin defavorabila (psihicului copilului),prin care sa o pot determina pe mama lui la plata acestei obligatii?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: laurentiusergiu_33 , utilizator 08:53, 15 Mai 2009
Da, din pacate "eleganta" si firea concilianta in astfel de situatii, nu se apreciaza, ci se ia de prostie.Oricum, se poate rezolva foarte simplu.Daca aveti deja senstinta judecatoreasca prin care s-a stabilit plata pensiei de intretinere, faceti o plangere penala de abandon de familie si astfel puteti obtine plata pensiei chiar si retroactiv.
Nu exista decat o singura cale, plangerea depusa la parchet pentru neplata pensiei de intretinere . In momentul in care obtineti acesti bani ( din urma, maxim 3 ani ) va retrageti plangerea si nu vor mai fi alte urmari...
Sfatul meu ar fi insa sa cantariti bine avantajele si dejavantajele demersului d-vs.....Acum, de bine de rau, aveti o relatie de normalitate cu fosta, relatie care influenteaza pozitiv si copilul..., dupa??? Merita?
Nu doresc decat ca instanta sa-i opreasca acesti bani din salariu.Nu vreau plata retroactiva a drepturilor banesti cuvenite copilului.Cum sa procedez?Mai mult decat atat doresc un program bine stabilit al vizitelor,intrucat am observat ca nici copilului nu-i place sa mearga la ea ori de cate ori aceasta doreste,insa ezita sa nu o faca de teama ca se supara mama.Cred ca asa ar fi mai bine pentru amandoi.
1. Pentru a obtine plata pensiei de intretinere exista o singura cale : plangerea pentru abandon de familie depusa la parchet.
2. Pentru programul de vizita ( inteleg ca prin hotararea de divort nu a fost cerut si un program de vizita ) nu puteti sa o dati d-vs in judecata, copilul fiindu-va incredintat d-vs. Trebuie sa o constrangeti sa ceara fosta un program de vizita si lucrul acesta ii puteti realiza ingradindu-i dreptul la vizita....
Oricum, raman la parerea ca cel mic va avea de pierdut din toata afacerea asta...

Cred ca asa ar fi mai bine pentru amandoi.

sunte-ti cel putin trei...personaje...il luati in calcul si pe micut, nu?
Anniela,il iau in calcul pe copil intotdeauna!Se pare ca acest sistem american de impartire egala a drepturilor fostilor soti,nu functioneaza la noi din pricina ignorantei unui dintre parinti.Acum cand copilul a crescut(are 11ani)imi dau seama ca legea de la noi(asa proasta cum e),e mai buna.Si tocmai pentru a nu leza psihicul copilului m-am decis sa nu actionez pe cale legala.De acee repet intrebarea(pentru toti consultantii):este calea unui unui proces civil rezolvarea problemei?Pentru ca nu doresc,repet,decat ca prin hotarare a instantei sa-i fie opriti acesti bani din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere minor mancipri mancipri in urma divortului fetita mea i-a fost incredintata fostei sotii. instanta mi-a stabilit in sarcina mea o anume suma de plata cu titlu de pensie de intretinere ... (vezi toată discuția)
Schimarea numelui copilului LYLA LYLA CE TREBUIE SA FAC SI CE SANSE AM DACA DORESC SA SCHIMB NUMELE COPILULUI CU CEL AL NUMELUI AVUT ANTERIOR CASATORIEI ?IN CONDITIILE IN CARE NU CRED CA SI-AR DA ... (vezi toată discuția)
Alocatie germania iuliaiulia1972 iuliaiulia1972 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns, in legatura cu alocatia acordata de statul german. Fostul sot lucreaza in Germania de aproximativ 10 luni. ... (vezi toată discuția)