In cazul angajatorilor romani care detaseaza ori pun la dispozitie lucratori la angajatori straini(din afara granitelor Romaniei):
1. Evaluarea riscurilor de SSM, instructiunile proprii si tematicile de instruire se refera la activitatea desfasurta in strainatate?
2. Daca da, atunci angajatorul roman va face o noua evaluare de fiecare data cand schimba colaboratorul extern?
3.Lucratorul desemnat sau SEPP trebuie sa se deplaseze in tara de detasare sau in care au fost pusi la dispozitie lucratorii romani pentru a identifica riscurile?
4. La rubrica"Traseul de deplasare....." din Fisa individuala se trece si traseul facut cu avionul din Romania in tara de detasare?
5. Un accident aviatic in care au fost victime lucratori romani care se deplasau in tara de detasare se cerceteaza ca accident de munca de traseu?
Am pus toate aceste intrebari deoarece mi se pare ca L319 si HG 1425/2005 nu raspund la aceste spete.
1. Teoretic, Da. In practica este posibil ca firma externa, sa aiba si ea propriile documente ssm, care conform legislatiei din tara respectiva primeaza.
2. Teoretic, Da, daca difera activitatile, echipamentele tehnice, mediul de lucru, etc. Se combina si cu raspunsul de la pct.1
3. Depinde de contractul incheiat intre parti. Este posibil ca partea externa, sa puna la dispozitie un material intocmit conform legislatiei tarii respective, care sa fie insusit de catre SEPP.
4. In mod normal, Da. Se pot intampla accidente pe acest traseu, care sunt considerate AM daca se respecta traseul si perioada de deplasare.
5. Da, daca sunt indeplinite conditiile de al pct.4
Aveti dreptate, legislatia ssm, actuala, nu raspunde expres la aceste posibilitati. Mai sunt doar 2 ani de aplicare a actualei legisaltii ssm (se implinesc 10 ani de la aparitie) si probabil ca deja se strang la Inspectia muncii (sau asa ar fi normal intr-o institutie responsabila, a statului) astfel de intrebari pentru a fi reglementate in legislatia noua.
In prezent, raspunsurile la genul de intrebari puse de dvs. se rezolva in functie de datele concrete, existente, de catre ITM/ Inspectia muncii.
Dragomir Dascalu
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
gigipopa, va propun sa deschidem un topic legat de aceste probleme intalnite in practica si care nu au rezolvare concreta in legislatia actuala unde cei care lucreaza in domeniul ssm sa publice problemele cu care s-au intalnit. Ulterior, toate acestea sa fie trimise catre Inspectia muncii (chiar din partea avocatnet.ro).
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Poate fi mai complicat asa, existand riscul sa participe la discutii si utilizatori care sa nu inteleaga exact sensul problemei puse in discutie. In urma cu ceva vreme, am pus si eu o astfel de idee in scena, pe initiativalegislativa.ro, care in prezent este abandonata, din pacate. Motive pot fi destule. E greu de strans un anumit numar de semnaturi pentru promovarea ideii.
ITM-urile strang astfel de probleme, de la toti cei care doresc sa participe si formuleaza in scris astfel de probleme. Se analizeaza la nivel de ITM, impreuna cu inspectorul sef si ceilalti inspectori din cadreul ITM si se transmit la Inspectia muncii. Cel putin asa era in urma cu vreo 20 de ani cand inspectorului de teren cand venea in firma, pentru control, i se puneau in fata si astfel de situatii sau firmele mari trimiteau adrese scrise la ITM si/ sau Inspectia muncii, la cererea instututiilor statului si/ sau din proprie initiativa.
Instructiuni
flori9
Buna ziua,
as vrea sa ma lamureasca cineva in ceea ce priveste instructiunile proprii de traseu. Cand se fac si in ce conditii?
Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)