avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparaþiile la faþada unui bloc se achitã de cãtre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparaþiile la faþada unui bloc se achitã de cãtre asociaþie, sau de cãtre proprietarul apartamentului din dreptul defecþiunii?

Sunt proprietarul unui apartament. De pe marginea balconului acestuia ameninţa să se desprindă o bucată de beton de circa 50kg, aflată într-o poziţie total inaccesibilă mie sau oricărui alt locatar. Câţiva vecini, inclusiv administratorul de bloc, au insistat ca eu să remediez situaţia cât mai urgent, pentru a se evita eventualele pagube materiale, ori chiar rănirea sau moartea cuiva. Am recurs la alpinişti utilitari, pompierii nefiind disponibili pentru operaţiuni care nu constituie o urgenţă evidentă. Am achitat, prin forţa împrejurărilor, onorariul acestor alpinişti.
Întrebarea mea este: aş avea dreptul la decontarea acestei cheltuieli de către asociaţia de proprietari?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:46, 1 August 2014
Fatada este parte comuna, administratorul trebuia sa se ocupe de repararea acesteia, iar cheltuiala suportata de catre TOTI proprietarii din condominiu!!
Vedeti Legea 230/2007 si HG 1588/2007
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
elga50, moderator
Daca este parte comuna opereaza disp
HG nr 1588/2007 Art. 43
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.

Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
(2) Daca facturarea serviciilor publice de utilitati este individuala, pentru consumurile de pe spatiile comune furnizorii vor incheia contracte de furnizare cu asociatia de proprietari, in conditiile stabilite de comun acord.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fatada balconului erasion erasion Locuiesc la etajul 9 al unui bloc cu 10 etaje. Am un blacon inchis cu cadru metalic, partea inferioara a balconului este din placa de beton. Am fost sunata ... (vezi toată discuția)
Fatada balconului fatadabalcon fatadabalcon Acum 4 ani am achizitionat un apartament cu un mic balcon de 2 mp. Fatada balconului este realizata din placi decorative din beton sudate in cateva puncte de o ... (vezi toată discuția)
Despagubire avarie autoturism nety2014 nety2014 De pe fatada unui balcon a cazut tencuiala si a spart luneta unui autoturism parcat la 1 m de imobil (distanta de 1 m este betonata pe aici circuland des si ... (vezi toată discuția)