avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune prin instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune prin instanta

As vrea sa stiu mai multe detalii din punct de vedere legal in ceea ce priveste deschiderea succesiunii prin instanta, poate ma lamuriti cei care ati mai trecut prin astfel de proceduri...
In primul rand care este consacrarea legala a acestei proceduri (exista vreun text de lege care consacra aceasta procedura) sau macar vreo referire in jurisprudenta? Ce inseamna dezbaterea succesiunii?
Din facultate stiam ca doar partajul succesoral se desfasoara pe cale judecatoreasca...Ori in cazul succesiunii prin instanta nu stiu care este calitatea procesuala a partilor...ei cer doar partajul sau cer instantei si sa constate ca ei au calitatea de mostenitori?
Dupa parerea mea inainte de a partaja un patrimoniu trebuie mai intai sa fii titularul unui drept de (co)proprietate. Ori cum poti cere sa se partajeze o masa succesorala, atata timp cat tu nu esti titularul ei? Nu trebuie mai intai sa existe calitatea de mostenitor si apoi sa se faca partajul? Sau instanta decide in cadrul dezbaterilor asupra calitatii de mostenitor?
De asemenea as fi vrut sa stiu cum se formuleaza cererea pt instanta. Reclamantul ce solicita prin cererea sa? partajul sau dezbaterea mostenirii?
Si in ultimul rand cam cat dureaza toata aceasta procedura in cazul in care se ajunge la o intelegere si o tranzactie?
partajul succesoral

acesta este reglementat de art. 673 C ci.
instanta competenta este instanta celui din urma domiciliu al defunctului . de regula succesiune ase dezbate la notar, dar daca partile mostenitorii nu s einteleg , aceasta procedura se va dezbata in instanta .
unul /toti mostenitorii depun cererea de partaj succesoral in instanta, solicitand stabilirea masei privind bunurile ramase de la deunctul x , cotele ce se cuvin fiecarui mostenitor si lichidarea starii de indiviziune , prin atribuirea efectiva a bunurilor ce se cuvin mostenitorilor .
de asemenea, tb sa se raportexe la masa de impartit donatiie facute de defunct unui a dointre mostenitori . se poate cere reducerea testamentului , sau numirea unui sechestru judiciar pentru conservarea si administrarea bunurilor. etc
Raspunsul lsa intrebarile dv. ar presupune cateva saptamani bune de scris...

Succesiunile sunt reglementate de Codul civil, despre partaj se gaseste in Procedura civila...
Reclamantul cere exact ceea ce doreste, daca vrea dezbaterea succesiunii, asta cere, daca vrea numai stabilirea masei succesorala numai asta si tot asa.
De asemenea, poate cere partaj sau nu.

Dosarul poate dura de la cateva luni la cativa ani, in functie de ce urmaresc partile, de cand intervine tranzactia, de cat de bine se pricep a intocmi acte procedurale, de asistare juridica sau lipsa ei, de razgandiri sau reveniri in negocieri etc.
De asemenea, depinde de instanta, de incarcarea ei, de ce element lipseste din actiune sau daca ea e completa, daca intalniti intelegere sau daca e vreun jude nervos (cunosc vreo cateva exemplare care se supara din senin pe unii sau altii), daca ati timbrat corect la prim termen, daca ati aratat valoarea care sa nu duca spre o expertiza etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune leusan leusan Pentru o actiune de iesire din indiviziune prin care s-a cerut si stabilirea masei de impartit si a cotelor ce se cuvin, precum si partajul definitiv nu se ... (vezi toată discuția)
Reprezentare in instanta monahelenus monahelenus Ma pot reprezenta singura in instanta intr-o speta simpla ? deaoarece familia tatalui meu biologic nu se prezinta la dezbaterea succesiunii la notar...m-am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua! 1. Masa succesorala se poate stabili pana in ziua dezbaterii succesiunii? 2. Ce inseamna mai exact \\\\"dezbaterea succesiunii\\\\"? Unui ... (vezi toată discuția)