Buna ziua!
Speța este următoarea.
La nivel internațional se organizează saloane internaționale de fotografie, participarea fiind deschisă atât fotografilor amatori cât și profesioniști.
Cei care nu respectă regulile sunt banați pe viață - de exemplu, la fotografiile de natură nu se permite niciun fel de editare în Photoshop. Cel care face asta este introdus pe o listă roșie și va fi banat la toate saloanele internaționale de fotografie pe viață (i se introduce numele și țara de domiciliu într-o bază de date electronică și sistemul nu-i mai permite înscrierea).
Dacă un cetățean se înscrie în august 2013 la 6 saloane de fotografie care se vor juriza în septembrie și octombrie 2014, iar în septembrie este introdus pe lista roșie , înseamnă că din momentul introducerii pe lista roșie nu se mai poate înscrie la nicun salon internațional sau principiul se aplică retroactiv și la saloanele la care s-a înscris în luna august?
Daca situatia nu este prevazuta in regulamentul competitiei nu cred ca va poate nimeni oferi un raspuns cert. In acest caz ar depinde de juriu, cred eu. Odata inscrise este posibil sa fie luate in considerare si la fel de bine se poate ca persoana sa nu mai fie acceptata niciunde din momentul anuntarii sanctiunii.
Regulamentele nu prevăd nepermiterea înscrierii celor care sunt pe lista roșie. Chiar se și specifică: "concursurile sunt deschise pentru toți fotografii amatori și profesioniști". Însă lista cu cei banați există, chiar dacă nu este făcută publică.
În esență, banarea ar trebui să se aplice prin nepermiterea înscrierii la un concurs din momentul în care numele unei persoane este trecut pe lista roșie și să nu se aplice și la concursurile la care s-a înscris înainte de a exista lista respectivă. Sau în cazul de față legea nu mai prevede pentru viitor ?
Care lege? Nu vorbim de legi in adevaratul sens al cuvantului ci de regulament/e. Daca organizatorii concursurilor nu mai vor sa accepte prezenta unei persoane banate de la data cand a fost prinsa cu poze editate (indiferent de data inscrierii fotografiilor in concursuri) nu exista, in opinia mea, nicio modalitate de a-i obliga.
Sau nu in timp util pentru a participa saloanele din septembrie si octombrie, poate in justitie i s-ar da dreptate insa asta ar fi de durata.